Waterschap Veluwe


past 13 maal bestuursdwang toe

Waterschap Veluwe past 13 maal bestuursdwang toe

Waterschap Veluwe oefende op 16 en 17 december jl. bij dertien terreineigenaren bestuursdwang uit. Deze eigenaren onderhielden aangrenzende watergangen onvoldoende. Bij herhaalde controle tijdens de schouw, ook na een eerdere waarschuwing, bleven zij in gebreke door in de sloten niet te maaien en ze schoon te maken. Daarom verrichtte het waterschap deze werkzaamheden op kosten van de overtreders. Die kosten, verhoogd met de administratiekosten, zijn fors hoger dan wanneer de eigenaren de sloten zelf tijdig maaien of daarover zelf afspraken maken met een loonwerker.

Verspreid in gebied

Volgens de geldende bepalingen voor de schouw moeten alle B-wateren voor 1 november schoon zijn. B-wateren zijn die sloten die aangrenzende eigenaren moeten onderhouden. Dit jaar stuurde het waterschap 405 eigenaren een eerste waarschuwing. Dit aantal is ten opzichte van 2007 met 38% afgenomen. Dit is voor een deel te danken aan de waarschuwingsbrief die ruim voor de schouwdatum is verstuurd. Uiteindelijk is bij dertien eigenaren bestuursdwang uitgeoefend. In 2007 betrof dit elf eigenaren. De gevallen van bestuurdwang zijn verspreid over het waterschapsgebied. Uit onderzoek blijkt dat het in 25% om dezelfde eigenaren als in 2007 gaat. Met de (herhaalde) controles zijn veel maatschappelijke kosten gemoeid.

Najaarsschouw

Op 2 en 3 november verrichtte Waterschap Veluwe de najaarsschouw. Ambtenaren en bestuursleden beoordeelden of waterplanten en oevers voldoende gemaaid waren en of obstakels uit de watergangen waren verwijderd. Reden hiervan is om in het natte najaar en in de winter zeker te zijn van een goede afwatering.