Provincie Overijssel

08-140

Zwolle, 19 december 2008

Provincie Overijssel investeert in de toekomst
Compensatie oud-aandeelhouders EDON rond

Het voorstel voor compensatie van oud-aandeelhouders EDON is vandaag tijdens de Algemene Aandeelhoudersvergadering Essent aangenomen. Dit is het resultaat van gesprekken die hebben plaatsgevonden tussen de provincie Overijssel en de provincie Groningen enerzijds en Essent anderzijds.

In 1999 zijn de energiebedrijven EDON en PNEM/MEGA gefuseerd tot Essent N.V. De aandeelhouders van de bedrijven voor de fusie hebben in ruil voor hun aandelen, aandelen Essent N.V. ontvangen. Destijds was moeilijk de waarde van de inbreng van EDON vast te stellen. De oud-aandeelhouders Overijssel en Groningen waren van mening dat op basis van de destijds gemaakte afspraken, een compensatie op zijn plaats is. De Raad van Bestuur van Essent heeft het compensatievoorstel voorgelegd aan de Aandeelhoudersvergadering, die het voorstel vervolgens heeft goedgekeurd.

Concreet betekent dit dat in totaal 84 partijen (de provincies Overijssel, Groningen, Drenthe en Flevoland een aantal gemeenten in het noorden en noordoosten van het land), een eenmalige uitkering ontvangen. De provincies Overijssel en Groningen waren de grootste aandeelhouders van EDON (resp. ruim 50% en een kleine 17%) en hebben daarom de gesprekken met Essent hierover gevoerd. Het totaalbedrag voor alle partijen samen is 150 miljoen euro. Voor Overijssel komt dit neer op bijna 78 miljoen euro.

Overijssel is tevreden met het resultaat. Rietkerk: "Dit is een eenmalige meevaller. Het is een eenmalige aanvulling op het ambitieuze programma van de provincie Overijssel. We willen investeren in de toekomst van Overijssel en in deze moeilijke tijden is deze financiële ruimte zeer welkom. Het geld komt altijd ten goede aan de inwoners van Overijssel, omdat we het zullen investeren in de toekomst van Overijssel." De baten als gevolg van deze eenmalige uitkering worden opgenomen in de Perspectiefnota 2010 die in het voorjaar met Provinciale Staten besproken wordt en in juni vastgesteld.

Informatie: team Communicatie Katja Pronk, telefoon 038 499 92 52 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 183 00 003