Politie Amsterdam-Amstelland

Update: Stekende straatrover bekent meerdere ernstige misdrijven / Amsterdam-Amstelland (19/12/08)

19 december 2008 De gisteren op heterdaad, in verband met een straatroof op de Postjesweg, aangehouden 21-jarige man heeft meerdere misdrijven bekend. In eerste instantie had hij de naam van zijn broer opgegeven. Tijdens zijn verhoor heeft hij bekend de vrouw op de Postjesweg, tijdens een poging tot straatroof, te hebben verwond met een mes. Hij heeft ook een bekennende verklaring afgelegd over andere gewelddadige straatroven, waaronder twee gewelddadige straatroven in Slotermeer van afgelopen weekend, en heeft hij bekend betrokken te zijn geweest bij een gewapende overval op een illegale taxichauffeur (snorder). Het onderzoek door het Bureau Districtsrecherche West duurt voort.

Hieronder het gisteren uitgebrachte persbericht: 18 december 2008 Stekende straatrover aangehouden / Postjesweg De politie heeft vannacht rond kwart over twaalf een 25-jarige man aangehouden op verdenking van het plegen van een straatroof waarbij hij het slachtoffer in het gezicht heeft gestoken. De man belaagde een vrouw die met haar fiets stilstond op de Postjesweg. Hij pakte eerst haar fiets en daarna de tas vast van de vrouw. Het slachtoffer trachtte zich te verdedigen maar werd in haar gezicht geslagen. Daarbij werd ze tevens gestoken. De vrouw zette het op een gillen en een omstander belde direct de politie.

In verband met twee soortgelijke straatroven was er extra politiepersoneel op straat om de verdachte op te sporen die daarbij betrokken was. Hierbij werd een burgerteam , wijkteampersoneel en hondengeleiders ingezet. Met name de ernst van het feit was reden voor extra politie-inzet. Er werd gevreesd omdat er vrees was voor nog meer slachtoffers en nog ernstiger letsel.

Naar aanleiding van het gillen werd onmiddellijk de politie gewaarschuwd. De verdachte vluchtte weg na interventie van een omstander. Politiemensen wisten de verdachte vrij snel te achterhalen. Hij bevond zich op een binnenplaats van enige panden aan de Postjesweg. De twee ernstige berovingen van afgelopen weekend zijn uitvoerig behandeld in het regionale opsporingsprogramma Ter Plaatse van RTV Noord-Holland. Naar aanleiding van deze uitzendingen zijn enkele tips binnengekomen.

Rechercheurs van Bureau Districtsrecherche West heeft deze zaak in behandeling en zal onderzoeken of de verdachte betrokken is bij andere straatroven.

Hieronder een korte weergave van de uitzending van Ter plaatse: Afgelopen weekend heeft in het Amsterdamse Slotermeer een gewelddadige straatrover twee vrouwen steekwonden toegebracht. Het eerste slachtoffer kwam net uit de tram en voor ze het wist werd ze aangevallen door de man. Even later trok hij een vrouw van haar fiets. Ook zij werd beroofd en gestoken.