Mojo Concerts

Den Haag, 18 november 2008

Thé Lau en Maria de Fàtima - 'Tussen Amstel, Schelde en Taag'

Op 19 december a.s. starten Thé Lau en Maria de Fàtima een uniek samenwerkingsverband in de vorm van de theatertournee 'Tussen Amstel, Schelde en Taag'. Tijdens deze tournee zullen zij zowel in Nederland als in België te zien zijn met een opmerkelijk programma, waarin zij blues en fado op een spannende wijze combineren.

Zowel Maria de Fàtima als Thé Lau brengen liederen over het leven. Zij doen dit ieder vanuit hun eigen muzikale achtergrond, die op het eerste gezicht totaal verschillend lijkt. Op zoek naar de overeenkomsten in hun muziek, bleek dat beiden putten uit dezelfde bron. Fado wordt niet voor niets vaak de Portugese blues genoemd. Uiteindelijk zijn het allemaal verschillende interpretaties van hetzelfde levenslied. Het resultaat is een spannende voorstelling met liederen over het leven, door twee aangrijpende stemmen.

Fadozangeres Maria de Fàtima werd in 1961 geboren in Lissabon. Op haar 12e nam ze haar eerste fadoalbum op en in de jaren 70 en 80 verschenen vervolgens nog 3 albums. Al op haar 14e won zij Grand Noite de Fado, de belangrijkste prijs op het gebied van de Fado. Tegenwoordig heeft Maria de Fàtima haar basis in Amsterdam. Na een aantal jaren vooral in het Portugese circuit te hebben opgetreden, heeft zij inmiddels haar plek veroverd op de nationale en internationale theater- en festivalpodia. Haar laatste CD 'ALMA' werd omschreven als 'het beste Fado-album van het jaar'. Maria de Fàtima is regelmatig te zien en te beluisteren op televisie en radio en geeft - naast haar theaterprogramma's in Nederland - optredens in ondermeer Frankrijk, België, Luxemburg en Duitsland.

Thé Lau richtte in 1979 de band The Scene op, waarvan hij de zanger was. Lau nam in 2003 afscheid van zijn band en richtte zich op tal van uiteenlopende projecten, waaronder de theatertournees Tempel der liefde en Solissimo. In 2000 debuteerde hij met de verhalenbundel De sterren van de hemel. In 2003 werd zijn oeuvre gebundeld in het boek Thé Lau, de teksten. Zijn eerste roman, getiteld Hemelrijk, kwam in 2004 uit. Gevolgd door een bundel muziekverhalen, met als titel In de dakgoot. In 2007 verscheen 1000 vissen, een bibliofiele uitgave met verhalen over de Amsterdamse Spaarndammerbuurt, waar Thé Lau sinds 15 jaar woont en werkt.

In het programma 'Tussen Amstel, Schelde en Taag' zullen Thé Lau en Maria de Fàtima worden begeleid door Daniël Raposo (Portugal) op Portugese gitaar en Aleix de Gispert (Spanje) op klassieke gitaar en Jan Peter Bast (Nederland) op toetsen.