Ingezonden persbericht


Persbericht
HET BLAUWE HART, ééN IJSSELMEER
vrijdag 19 december 2008

Grootschalige woningbouw in het Markermeer betekent onacceptabele aantasting van het open landschap. Bovendien zijn de gevolgen voor natuur en recreatie in ons Blauwe Hart niet te overzien. Het voornemen van staatssecretaris Huizinga in het vandaag gepresenteerde Nationaal Waterplan om het waterpeil van Markermeer-IJmeer laag te houden en daarmee buitendijkse woningbouw mogelijk te maken moet van tafel, zo luidt het oordeel van de Stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer (VBIJ).

Loskoppeling waterpeilen

In het concept Nationaal Waterplan wordt het waterpeil van het Markermeer losgekoppeld van het IJsselmeer. Het peil in het Markermeer kan dan laag blijven en woningbouw faciliteren, maar in het IJsselmeer moet het water op termijn met 1,5 meter omhoog. Op dit punt volgt de staatssecretaris het advies van de Commissie Veerman op. Terwijl er toch van verschillende kanten zware kritiek is gekomen op dit onderdeel van het advies.

Houtribdijk open

Begin december stelde de VBIJ samen met de Stichting Waterrecreatie IJsselmeer een inrichtingsvoorstel op voor Markermeer-IJmeer, met als titel 'Het Blauwe Hart, één IJsselmeer'. De crux van dit voorstel is dat het IJsselmeergebied in samenhang moet worden versterkt tot één robuust ecologisch systeem. Om de afname van de ecologische kwaliteit van het Markermeer duurzaam om te buigen, zijn grootschalige maatregelen nodig. "Ecologische kwaliteit en waterbeheer zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is geboden de onnatuurlijke scheiding tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het IJsselmeer op te heffen.", aldus Flos Fleischer, directeur VBIJ. Op de inrichtingsschets van de natuur- en recreatieorganisaties, geldt dan ook voor de Houtribdijk het motto "open als het kan, dicht als het moet".

Water naar binnen, huizen niet naar buiten.

Natuurlijk is ook voor onze organisaties veiligheid tegen wateroverlast en overstroming een voorwaarde. Maar maak daarbij zoveel mogelijk gebruik van de krachten van de natuur. Dat betekent de inrichting van natuurlijke klimaatbuffers in het achterland van het IJsselmeergebied. En doorstroming van het zoete water door Markermeer en IJsselmeer en een zo natuurlijk mogelijke overgang naar het zoute water van de Waddenzee. Uitbreiding van de huizenvoorraad van Almere en Lelystad is mogelijk in de polders zelf. Haal het water daar naar binnen, maar breng niet de huizen naar het open water van het Blauwe Hart.

Dit is de visie van de natuurorganisaties verenigd in de stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer: dat zijn Landschap NoordHolland, de Waddenvereniging, It Fryske Gea, Flevolandschap en de IJsselmeervereniging, zie ook www.vbij.nl

Nadere inlichtingen:
VBIJ = Flos Fleischer, directeur = 06 - 207.000.49