Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 19 december 2008

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de begeleiding van de scheepvaart. Het gaat om een fout in de gebruikte terminologie. Het begrip 'seinvoerende stoffen' wordt in het besluit, waar nodig, vervangen door 'gevaarlijke en verontreinigende stoffen'. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Na een beperkte evaluatie van het Vlaams Personeelsstatuut beslist de Vlaamse Regering principieel tot een correctieve bijsturing van een aantal toepassingsproblemen. Het gaat om enkele inhoudelijke en technische wijzigingen. Ze neemt ook akte van de rondzendbrief over de verhoging van het bedrag van de kilometervergoeding voor dienstreizen vanaf 1 januari 2009. Die rondzendbrief wordt nog geagendeerd voor onderhandelingen met het bevoegde comité. Het besluit gaat voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met de Overeenkomst tussen België en het Operationeel Hoofdkwartier van de EU-operatie ALTHEA, gevestigd bij SHAPE, over de toekenning van een vrijstelling van verkeersbelasting en belasting op de inverkeersstelling aan de leden van het Hoofdkwartier van ALTHEA. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt nog advies ingewonnen bij de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en daarna bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters

Op 14 maart 2008 stemde de Vlaamse Regering in met de uitgangspunten en de principes van de nieuwe loodsgeldtariefstructuur en volumekorting. In uitvoering van deze beslissing keurt ze nu, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat de tarieven van het loodsgeld, de loodsvergoeding voor loodsverrichtingen in de loodsvaarwateren en andere kosten vaststelt.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters, vice-minister-president Dirk Van Mechelen, minister Kathleen Van Brempt en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering neemt akte van het eindverslag van de ambtelijke werkgroep kilometerheffing met betrekking tot de conceptfase. Ze bepaalt meteen haar standpunt over kilometerheffing en maakt dit voor advies over aan de Mobiliteitsraad. Ze verzoekt de ambtelijke werkgroep haar standpunten en inzichten nog verder te verfijnen, daarbij rekening houdend met het advies van de Mobiliteitsraad, met de resultaten van het interregionaal overleg en met de resultaten van nog lopend onderzoek. Begin maart 2009 volgt dan een verdere rapportering.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beëindigt vervroegd de cross-border lease (lease-in, lease-out) van het Ferrarisgebouw in Brussel, waardoor ze versneld eigenaar wordt.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van een provisioneel gesplitst vastleggingskrediet. De vastleggingsmachtiging van het Vlaams Infrastructuurfonds wordt verhoogd met 3,75 miljoen euro.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de toewijzing van de personeelsleden van het IVA met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap Ondernemen aan het IVA zonder rechtspersoonlijkheid Agentschap Economie. Dit migratiebesluit wordt geagendeerd voor besprekingen met het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het naar de Raad van State. Tegelijkertijd keurt de regering het besluit principieel goed tot inwerkingstelling van de ontbinding zonder vereffening van het Vlaams Agentschap Ondernemen en tot regeling van de overdracht van zijn activiteiten en vermogen aan het Agentschap Ondernemen. Het ontbindingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State. Daarnaast worden een aantal maatregelen goedgekeurd voor de transitieperiode.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Leidingstraat Ranst-Lier'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Ondergrondse aardgasopslag Loenhout'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Domein Zangersheide'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Patricia Ceysens

Om het tekort aan kinderopvangplaatsen te reduceren, wil de Vlaamse Regering een hefboom creëren die de investeringen in zelfstandige kinderopvang faciliteert. Daarvoor wordt een fonds opgezet, dat moet werken met bedrijfseconomische criteria. De Vlaamse Regering gelast nu de Participatiemaatschappij Vlaanderen met de verdere uitwerking van de oprichting en het beheer van een Fonds voor de financiering van zelfstandige kinderopvang en gelast de Vlaamse minister bevoegd voor het Economisch Overheidsinstrumentarium om de nodige maatrgelen te nemen om een kapitaalsverhoging van 10 miljoen euro door te voeren van de Participatiemaatschappij Vlaanderen voor de financiering van het Fonds.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Iemand in loopbaanonderbreking, krijgt van de RVA een onderbrekingsuitkering voor de volledige duur van deze onderbreking. De Vlaamse overheid voorziet via de maatregel aanmoedigingspremie in de toekenning van een supplement bij deze federale onderbrekingsuitkering aan de werknemers in de Vlaamse openbare sector, het Nederlandstalige onderwijs, de Vlaamse private sector en de Vlaamse social profit sector. De Vlaamse Regering wijzigt nu een aantal besluiten ter zake om de aanvraagprocedure voor de aanmoedigingspremie te vereenvoudigen. Zo kan de premie nu ook online worden aangevraagd en wordt de aanvrager dus ontslagen van de verplichting om zelf de nodige officiële attesten te verzamelen en deze aan het Subsidieagentschap te bezorgen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed over de subsidiëring van de scholen voor de organisatie van zonale busbegeleiding. Het voorziet een nieuw betoelagingssysteem voor de zonale busbegeleiding en heeft de bedoeling de arbeidsvoorwaarden voor de zonale busbegeleiders te verbeteren. Voortaan genieten ze het hele jaar door van een inkomen. Over dit wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Sonja Teughels vervangt de ontslagnemende Lieven Desmet als lid van de raad van bestuur van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In het kader van het stadscontract met Roeselare en Levenslang en Levensbreed Leren kent de Vlaamse Regering bijna 7 miljoen euro subsidie toe aan de vzw Het Portaal als bijdrage voor de ontwikkeling van het project nieuwe openbare bibliotheek als kennis-, informatie- en leercentrum voor de periode van 1 december 2008 tot 30 november 2009.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt principieel vier besluiten goed over de overheveling van de opdrachten, het personeel en de middelen van het Herplaatsingsfonds naar de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB). De initiële opdracht van het Herplaatsingsfonds blijft behouden maar kan nu binnen de VDAB maximaal afgestemd worden op de werking van de Tewerkstellingscellen (TWC) en de Sociale Interventieadviseurs (SIA). De besluiten gaan nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering keurt voor het schooljaar 2009-2010 het selectiekader goed voor de projecten in het kader van 'Duurzaam naar school'. Ook keurt de regering de projectoproep aan alle Vlaamse gemeenten goed.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de voorwaarden vastlegt voor het verkrijgen van een subsidie voor de facultatieve opdracht topsport. In dit besluit worden de middelen voor de facultatieve opdracht topsport verhoogd, wordt de topsportwerking van de sportfederaties sterker en autonomer aangestuurd door een topsportcel binnen de sportfederatie, kan talentdetectie en -ontwikkeling volwaardig binnen en buiten de topsportschool uitgebouwd worden en worden de subsidies voor de organisaties van wereldkampioenschappen, Europese kampioenschappen en wereldbekerwedstrijden in Vlaanderen en Brussel enerzijds verhoogd en anderzijds beter afgestemd op de doelstellingen van het topsportbeleid en de noden van de Vlaamse topsporters.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering gaat principieel akkoord om zich te engageren voor de organisatie van het WK wielrennen op de weg in 2012 of 2013, onder voorbehoud dat de UCI de organisatie aan de Vlaamse kandidaat toewijst. Hiervoor wordt 2 miljoen euro voorzien.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

In het kader van het Masterplan Woonzorgzones Brussel, een strategie om het aanbod aan Vlaamse welzijnsvoorzieningen in Brussel uit te bouwen, hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan de ontwikkeling van het project Pieter en Pauwel in Neder-Over-Heembeek. Pieter en Pauwel is naast een sociaal project voor woon- en zorgvoorzieningen voor bejaarden, ook een cultureel project dat het gemeenschapscentrum en bibliotheekfiliaal zal huisvesten. De Vlaamse Regering legt ook 350.000 euro vast op de begroting van het Vlaams-Brusselfonds voor de selectie van het ontwerpbureau via de Open Oproep-procedure en het opmaken van het voorontwerp. Ze kent ook een dotatie van 300.000 euro toe aan de Vlaamse Gemeenschapscommissie als bijdrage in de kosten voor de realisatie van de zorgdelen van het project.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit dat de erkennings- en subsidiëringsvoorwaarden van de Vlaamse sportfederaties vaststelt en het besluit dat uitvoering geeft aan het decreet rond medisch verantwoorde sportbeoefening. Het ethische luik van het besluit voert de artikelen van het decreet uit over ethisch verantwoorde sportbeoefening, het medische luik voert de noodzakelijke wijzigingen door op grond van de Code 2009 om WADA-conform te blijven.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Na onderhandeling in Sectorcomité XVIII keurt de Vlaamse Regering het besluit definitief goed tot vaststelling van de voorwaarden tot overname van het personeel van de Uitleendienst Kampeermateriaal en hun verloning. Bedoeling is de uitleendienst door insourcing vanaf 1 januari 2009 binnen het IVA Sociaal Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen te organiseren. In dit kader keurt de regering meteen ook principieel het besluit goed over het financiële en materiële beheer van de dienst afzonderlijk beheer Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd. Dit besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering kent principieel een subsidie toe van 408.000 euro aan de Onderzoeksgroep Stedelijkheid en Architectuur van de KULeuven voor de werkingskosten en loonlasten van het project 'prijs voor groepswoningbouw' voor de periode van 2 november 2008 tot en met 31 oktober 2009. De subsidienemers zullen instaan voor de conceptuele uitwerking en de organisatie van een architectuurprijs voor groepswoningbouw, begeleid door een geïntegreerd pakket van informatie- en sensibiliseringsinitiatieven.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit tot uitvoering van het Vlaamse inburgeringsbeleid. Het uitvoeringsbesluit wordt hiermee afgestemd op het aangepaste inburgeringsdecreet en het boetebesluit (besluit over het opleggen van een administratieve geldboete aan rechthebbende en verplichte inburgeraars), daarnaast worden enkele kleine technische aanpassingen doorgevoerd.

Op voorstel van minister Marino Keulen, minister Kathleen Van Brempt en minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt na advies van de SERV, de MiNa-raad en de Raad van State definitief het wijzigingsbesluit goed dat een dakisolatiepremie van 500 euro invoert vanaf 1 januari 2009. De premie wordt uitbetaald door het Vlaams Energieagentschap (VEA) op basis van lijsten die door de netbeheerders worden bezorgd. Bepaalde doelgroepen kunnen bovendien rekenen op een bijkomende premie. Het gaat onder meer om leefloners, uitkeringsgerechtigden en mensen onder budgetbegeleiding.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het decreet over de organisatie van het personenvervoer over de weg. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet beoogt hoofdzakelijk zowel steden en gemeenten als de politie de nodige slagkracht te geven zodat de nieuwe taxireglementering ten volle kan worden toegepast en gehandhaafd. Zo wordt onder meer de mogelijkheid heringevoerd om beslag te kunnen leggen op voertuigen en worden de politierechtbanken weer bevoegd om kennis te nemen van inbreuken op de bepalingen van het decreet. Aansluitend hierbij worden Vlaamse personeelsleden bevoegd om, in geval van seponering, voor bepaalde inbreuken een adminstratieve geldboete op te leggen. De belasting op vergunningen voor de diensten van het verhuren van voertuigen met bestuurder wordt voor heel Vlaanderen gelijkgesteld op 250 euro. Over dit voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt nog avies ingewonnen bij de MORA, de SERV, de Commissie voor de Bescherming van de persoonlijke levenssfeer (over de Centaurusdatabank) en de Raad van State.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

In het kader van het Limburgplan kent de Vlaamse Regering 185.000 euro subsidie toe aan de vzw De Ploeg in Sint-Truiden voor het project 'enclavewerking logistieke hulp in rusthuizen'.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering bepaalt haar standpunt in het kader van het openbaar onderzoek voor het ontwerp vervoersplan van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, IRIS2. Het wordt overgemaakt aan het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Op voorstel van minister Steven Vanackere

In uitvoering van het decreet over de eerstelijnsgezondheidszorg en de samenwerking tussen de zorgaanbieders en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over de samenwerkingsinitiatieven eerstelijnsgezondheidszorg (SEL's). Ze beogen een optimale samenwerking tussen alle zorgaanbieders die actief zijn in de eerstelijnsgezondheidszorg, tussen de zorgaanbieders en de gebruikers, mantelzorgers en vrijwilligers en tussen de organisaties, diensten en personen met een meer gespecialiseerd zorgaanbod. Het betreft activiteiten die eerder organisatorisch van aard zijn zoals het afstemmen van de zorg op de noden van de zorg- en hulpvragers in het algemeen en het onderling afstemmen van de werkingen van de verschillende zorgaanbieders, het verlenen van informatie, ...

Op voorstel van minister Steven Vanackere

De Vlaamse Regering kent 230.000 euro subsidie toe aan de vertrouwenscentra kindermishandeling voor de weddedrift in de sector.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Op 2 juli keurde het Vlaams Parlement het decreet over het beheer en de uitbating van de regionale luchthavens Oostende-Brugge en Kortrijk-Wevelgem goed. Nu worden de ontwerpen van selectiedossier voor de exploitatie van de luchthavens goedgekeurd. Daarnaast keurt de regering de samenwerkingsovereenkomst goed met de luchthaven Kortrijk-Wevelgem.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een besluit met de regels voor de vermindering van het gebruik van bestrijdingsmiddelen door openbare diensten in Vlaanderen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt de milieubeleidsovereenkomsten (MBO) goed met Essenscia vzw en met het Verbond van de Glasindustrie vzw over de reductie van de Nox-emissies van hun leden in Vlaanderen. De MBO's worden voor advies voorgelegd aan de MiNa-raad en de SERV.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt een addendum goed bij de overeenkomst met Aquafin. De bestaande vergoedingstermijn van de jaarlijkse gelijke vergoeding van vijftien jaar voor de aannemingen bouwkunde wordt op dertig jaar gebracht.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van het in dit besluit goedgekeurde Optimalisatieprogramma 2010-2014 beslist de Vlaamse Regering het investeringsbudget voor de uitbouw van de bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur voor het programmajaar 2010 vast te stellen op 250 miljoen euro. Ze gelast de bevoegde minister het resterende 'Budget Lokaal Pact' verder tot 100 miljoen euro aan te vullen met de tenlastename van gemeentelijke rioleringsprojecten die gecombineerd worden met intergemeentelijke Aquafin-projecten. Het Optimalisatieprogramma 2010-2014 wordt ter uitvoering opgedragen aan de nv Aquafin.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Na advies van de SERV, de MiNa-raad, de VREG, Febeg, Eandis, Inter-Regies en Elia hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet met algemene bepalingen voor het energiebeleid. Het houdt de coördinatie en codificatie in van alle in Vlaanderen geldende energiewetgeving. Dit moet leiden tot een beter samenhangende en meer transparante energiewetgeving. Over dit voorontwerp van decreet wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

Vlaanderen heeft een aanzienlijke energiebehoefte en zal in de nabije toekomst nog sterk afhankelijk blijven van het buitenland voor zijn energievoorziening. Dit neemt echter niet weg dat er zoveel mogelijk moet worden gebruik gemaakt van de in de Vlaamse ondergrond aanwezige koolwaterstoffen, hoe bescheiden ook, voor zover deze op een economisch rendabele en milieuvriendelijke manier kunnen worden opgespoord en gewonnen. Daarnaast tonen recente studies aan dat een mogelijke oplossing voor de uitstoot van broeikasgassen gedeeltelijk zou kunnen liggen in de geologische opslag van CO2. In dit kader hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de diepe ondergrond. Het eerste luik bevat het opsporen en het winnen van koolwaterstoffen (aardgas) in de Vlaamse ondergrond. In het tweede luik wordt een regeling uitgewerkt voor het geologisch opslaan van koolstofdioxide in de ondergrond. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De onteigening ten algemene nutte, het recht van voorkoop, de aankoopplicht en de vergoedingsplicht zijn een aantal instrumenten uit het decreet Integraal Waterbeleid. De Vlaamse Regering keurt nu principieel een besluit goed dat hieraan uitvoering geeft. Algemeen voorziet het decreet dat het Vlaamse Gewest kan onteigenen, het recht van voorkoop uitoefent en gehouden is tot de aankoop- en vergoedingsplicht. De eigenaar van een onroerend goed dat geheel of gedeeltelijk gelegen is binnen een overstromingsgebied of oeverzone kan binnen een bepaalde periode een gedwongen aankoop door de initiatiefnemer van het onroerend goed eisen. In dit besluit wordt ook de wijze van berekening van deze vergoeding vastgesteld. De regering stelt dat de budgettaire consequenties verbonden aan de vergoedingsplicht moeten worden opgevangen binnen de beschikbare kredieten van de verschillende instanties die het initiatief nemen tot de actieve inschakeling. Ze belast de Grondenbank met de taak om een protocol af te sluiten met de mogelijke initiatiefnemers. Over dit uitvoeringsbesluit wordt nu advies ingewonnen bij de MiNa-raad, de SERV en de Strategische Adviesraad voor Landbouw en Visserij.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

In het kader van het decreet Integraal Waterbeleid hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit tot vaststelling van de (deel-)bekkenbeheerplannen. Ze stelt dat de budgetten voor de uitvoering van het actie- en maatregelenprogramma via de reguliere begroting van de initiatiefnemers moeten worden voorzien. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. De bevoegde minister wordt gelast te onderzoeken in hoeverre bijkomende wetgeving voor kano- en kajakvaart noodzakelijk is.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt de samensmelting goed van de Polder Hamme-Moerzeke, de Polder Durme Zuid-Oost, de Polder Durme Noord-West, de Polder Durme Noord-Oost, de Polder van Grembergen en de Polder Sint-Onolfs en een grensaanpassing tot een nieuwe polder met als naam Polder Schelde Durme Oost. Ze beslist hezelfde voor de samensmelting van de Polder van Bornem, de Polder van Weert, de Polder van Hingene en de polder Oude en Nieuwe Schorren en een uitbreiding tot een nieuwe polder met als naam Polder Scheldeschorren-Noord.

Op voorstel van minister Hilde Crevits

De Vlaamse Regering keurt de uitbreiding goed van de watering Het Velpedal tot het deelbekken van de Velpe op het grondgebied van de provincie Vlaams-Brabant en de opheffing van de watering van Winge en Meenselbeek en de watering van Binkom.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

De Vlaamse Regering past de steun aan het Vlaams Instituut voor Mobiliteit (VIM) aan. Het gaat om een verhoging van de financiering met drie miljoen euro. Er wordt een addendum bij het huidige convenant gevoegd.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens

Met het besluit van 16 december 2005 voerde de Vlaamse Regering de ondernemerschapsportefeuille BEA in, het Budget voor Economisch Advies. De Vlaamse Regering stuurde na evaluatie de ondernemerschapsportefeuille op een aantal punten bij en keurt nu, na advies van de Raad van State, definitief het besluit goed dat steun toekent aan kmo's voor ondernemerschapsbevorderende diensten (kmo-portefeuille).