Ingezonden persbericht


EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 52

Goud, Wierook en Mirre, maandag 22 december, 17.10 uur, Nederland 2 De nachtmerrie van Harrie
Een serie van drie afleveringen over een bijzondere kerstviering in de omgeving van Maastricht. Ex-alcoholist Harrie de Waal wil vanuit zijn Stichting De Ommekeer in 2009 starten met een christelijk afkickcentrum in Huize St. Gerlach te Cadier en Keer bij Maastricht. Om deze droom te realiseren moet nog heel wat gebeuren en Harrie moet alle zeilen bijzetten. Presentator ds. Arie van der Veer helpt hem daarbij. Ondertussen luistert hij naar het aangrijpende levensverhaal van Harrie de Waal. Harrie vertelt hoe hij al op jonge leeftijd troost zocht in de alcohol, in 32 jaar vervreemdde van alles wat hem lief en dierbaar was, en, na een bijna fataal einde, een lang en zwaar afkicktraject doorstond.

Het Familiediner, 22 december 2008, 22.10 uur, Nederland 1 De zussen Joke en Julia hebben elkaar heel lang niet gezien. We gaan 50 jaar terug in de tijd. Joke gaat op haar zestiende bij Julia in huis wonen. Er ontstaan irritaties en Joke verlaat het huis van Julia. Vanaf dat moment hebben de zussen geen contact meer. De zoon van Julia ziet dat zijn moeder eronder lijdt en schakelt Het Familiediner in. Lukt het Bert om de zussen na een halve eeuw weer samen aan tafel te krijgen? In het tweede verhaal heeft een klein voorval een grote ruzie tot gevolg. Vader Theo en zoon Marc vieren samen Vaderdag. Ze krijgen ruzie als Marc een opmerking maakt over het gedrag van zijn vader. Theo reageert woedend en zet zijn zoon het huis uit. Bert zoekt uit wat de mannen werkelijk dwars zit....

Doelenconcert, dinsdag 23 december, 23.50 uur, Nederland 2 Voor velen zijn de kerstdagen zonder het Doelen Kerstconcert van Deo Cantemus niet kompleet. Daarom worden er ook dit jaar 2 uitzendingen verzorgd door het Christelijk Gemengd koor uit Rotterdam en het Interkerkelijk koor Nieuwpoort-Langerak. Zij zingen oude en nieuwe kerstliederen. Ook sopraan Mariëtte Oelderink en bariton Sander Heutinck leveren hun bijdrage. De begeleiding is in handen van de organist André de Jager, de pianist André van Vliet en l' Orchestra Particolare, onder de muzikale leiding van Cor de Haan.

Goud, Wierook en Mirre, maandag 23 december, 17.10 uur, Nederland 2 De ontnuchtering van Harrie
Een serie van drie afleveringen over een bijzondere kerstviering in de omgeving van Maastricht. Ex-alcoholist Harrie de Waal wil vanuit zijn Stichting De Ommekeer in 2009 starten met een christelijk afkickcentrum in Huize St. Gerlach te Cadier en Keer bij Maastricht. Om deze droom te realiseren moet nog heel wat gebeuren en Harrie moet alle zeilen bijzetten. Presentator ds. Arie van der Veer helpt hem daarbij. In de tweede aflevering vertelt Harrie over zijn lange en moeilijke weg om van de alcohol af te komen. Nadat hij heeft besloten om af te kicken, volgen heel wat pogingen en opnames. Maar daarmee krijgt hij nog niet zijn vrouw en kinderen terug.

Herberg De Verandering, dinsdag 23 december, 19.30 uur, Nederland 2 Rien van den Berg is schrijver, dichter en oprichter van het "Psalmen Voor Nu" project. Hij gaat graag met Andries de bergen in om rust te zoeken. Rien draagt een zwaar juk met zich mee, hij lijkt erg op zijn dominante vader en wordt daar dagelijks mee geconfronteerd. In de bergen probeert Rien samen met God van deze erfenis af te komen.

In Herberg de Verandering biedt presentator Andries Knevel zijn gast drie dagen bezinning door stilte, gebed, gesprek en een buitenactiviteit. Aan het eind van een klein Frans Alpendal op enkele kilometers van het dorpje Le Reposoir (vertaald het rustoord) ligt de Herberg. Daar zwijgen mobiele telefoons en komt internet niet voor. De reusachtige bergen, de koele lucht, de stilte en het nabijgelegen klooster vormen de ideale plek om alle vragen eens aan God voor te leggen.

Ik mis je, dinsdag 23 december, 20.50 uur, Nederland 2 Op 1 mei 2005 zit Jesse thuis met hevige hoofdpijn en op die dag wordt duidelijk dat het goed mis is.... 'Hersentumor' luidt de diagnose in het ziekenhuis. De maanden die volgen staan in het teken van behandelingen. Ondanks het verdriet om hun zieke zoon, kijken Jörg en Anneke op deze periode terug als een goede tijd. Ze zien Jesse veranderen in een kind dat geniet van elk moment dat hem gegeven is. Het mooiste voor hen is dat ze zien dat Jesse steun heeft aan zijn geloof en dat hij niet bang is voor de dood. Op 24 februari 2006 overlijdt Jesse, hij is dan 10 jaar. Zijn verjaardag, 15 december, was voor Jesse altijd één groot feest. Om de cadeaus, maar vooral om de gezellige sfeer rond Kerst. Ook na zijn dood is het voor de familie van der Molen traditie om op deze dag de kerstboom op te tuigen, samen wafels te eten en een bezoek te brengen aan Jesses graf. In Ik mis je beleeft Marion samen met het gezin Van der Molen de dag dat Jesse 13 jaar zou worden.

Jong, dinsdag 23 december, 20.50 uur, Nederland 3
Vijfentwintig minuten lang kijkt presentator Manuel Venderbos met de gasten van Jong terug op de meest hilarische en spannende momenten van het afgelopen seizoen. Om alle jongeren eens flink in het zonnetje te zetten huurt Manuel een zeilschip. Daar heeft hij alle tijd om rustig met de gasten bij te praten. Hoe is het bijvoorbeeld met Jiska, die druk aan het revalideren is na haar zelfmoordpoging? En met Lonneke, die vecht tegen de kanker in haar lichaam? Uiteraard is er ook genoeg plek voor de nodige humor. Zo heeft dressuurkoning Laurens een buitengewone verassing voor Manuel, mist actievoerder Koert de boot en durft Manuel het op te nemen tegen fitnesskampioene Lanah in een wedstrijdje handje drukken. Kleine kans Manuel!

't Zal je maar gebeuren, woensdag 24 december, 20.51 uur, Nederland 2 An Irish Chistmas
Vroeger stond Moya Brennan bekend als The Voice of Clannad, een Ierse band die een enorme wereldhit had met Harry's Game. Later startte ze een zeer succesvolle solocarrière. Haar vijf jaar geleden verschenen biografie The other side of the rainbow deed veel stof opwaaien, want Moya vertelde daarin openhartig over haar cocaïneverslaving en een abortus. Deze eerlijkheid werd door haar fans zeer gewaardeerd. Een aantal jaren geleden verscheen een unieke CD van Moya met bekende kerstliederen in een Keltisch jasje. Een camerateam van de EO ontmoet haar als ze in een Duitse studio kerstliederen inzingt. Op een gegeven moment komt zangeres Madeline Bell de studio binnenlopen en binnen een paar minuten ontstaat er een spontane zangsessie die door de camera wordt vastgelegd. Tegen de achtergrond van de besneeuwde Duitse Alpen vertelt Moya haar bewogen levensverhaal en zingt ze een aantal prachtige kerstliederen, gestoken in een Keltisch jasje!

Juliana, donderdag 25 december, 13.21 uur, Nederland 1 Nu haar achttiende verjaardag nadert, voelt Juliana steeds meer de druk dat ze ooit haar moeder op zal moeten volgen. Ze voelt zich ongelukkig, want ze wil veel liever gewoon zijn, net als andere meisjes van haar leeftijd. Ze wil de wereld zien, ze wil studeren! Maar eerst moet ze Hare Majesteit, haar moeder zien te overtuigen. Een lastige opgave, want zoals elke moeder wil Koningin Wilhelmina niets liever dan haar dochter beschermen tegen de buitenwereld. En juist als kroonprinses is zij zo uiterst kwetsbaar.

Uiteindelijk lukt het Juliana en ze geniet van haar studietijd en van het gewone leven. Maar steeds meer krijgt ze in de gaten hoe beschermd ze is opgevoed. Ze merkt ook hoe ze nog steeds tegen het echte leven beschermd wordt. Hoe oprecht zijn de mensen om haar heen en hoe gewoon kan zij zijn? Juliana wil zo graag gewoon zichzelf zijn, maar wie is ze eigenlijk? Ze voelt zich verscheurd door de gewoonheid van haar vader en de koninklijkheid die ze van haar moeder en grootmoeder Emma meekrijgt. Waar ligt haar toekomst?

Nederland Zingt op Zondag, donderdag 25 december, 9.00 uur, Nederland 1 Blauwe Zusters
Ds. Arie van der Veer ontmoet vandaag Zr. Anima Christi. Zij staat als jonge, Nederlandse vrouw aan het hoofd van een orde die wereldwijd meer dan 800 nonnen telt. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Beroemde Bijbelverhalen, vrijdag 26 december, 14.30 uur, Nederland 3 Vier bijbelverhalen voor kleuters over kerst en Abraham, het scheppingsverhaal en de torenbouw van Babel onder de titel Beroemde Bijbelverhalen. Als basis is de prachtige Prentenbijbel met illustraties van Marijke ten Cate (NBG, 2008).

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 26 december, 14.20 uur, Z@ppelin Als je bijna niet meer kunt wachten gaan je benen kriebelen. En je voeten trappelen. Dop en kurk kunnen bijna niet meer wachten. Ze ontploffen zowat! Ze gaan zo hun stukje doen en luisteren naar het liedje van Elly en de kinderen, en de kerstman komt en ze krijgen kadootjes... Maar ze moeten zo ontzettend plassen!

Juliana, vrijdag 26 december, 13.21 uur, Nederland 1 Het overlijden van haar vader is een grote schok voor Juliana, zeker na het verlies van haar grootmoeder eerder dat jaar. Maar wanneer de Belgische koningin Astrid, zo jong en zo geliefd, bij een ongeluk het leven laat, slaat ook bij Wilhelmina de schrik om het hart. Ineens is duidelijk hoe wankel het koningshuis eigenlijk is. Daarom is het hoog tijd dat Juliana gaat trouwen. Maar is het haar gegeven zelf een man te kiezen? Zit er tussen de huwelijkskandidaten ook iemand van wie Juliana oprecht kan houden?

Het huwelijk nadert en daarmee staat Juliana voor grote veranderingen in haar leven. Ze is dolgelukkig met Bernhard, die het volk met dezelfde flair voor zich gewonnen heeft als Juliana's hart. Hij laat haar kanten van het leven zien die zij zich niet voor had kunnen stellen en die het voor haar des te moeilijker maken om haar normale leven én roeping weer op te pakken. Zeker met de groeiende oorlogsdreiging. Kan Bernhard Juliana in het koningschap helpen het geluk te vinden waar ze zo naar verlangt?

Nederland Zingt op Zondag, vrijdag 26 december, 9.00 uur, Nederland 1 Met ogen vol tranen
Ds. Arie van der Veer heeft vandaag een gesprek met het echtpaar Dick en Didy van Keulen. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Een Goed Begin, zaterdag 27 december, 19.00 uur, Nederland 2 Mirjam ontmoet vandaag Kees en Corina Burggraaf met hun kinderen Timo, Stefan en baby Jisca. Een gezin zoals alle andere... en ook weer niet: Kees en Corina zijn doof, maar hun kinderen kunnen horen. Tijdens haar bezoek ervaart Mirjam hoe dit gezin hiermee omgaat. Hoe praten Kees en Corina met hun kinderen? Hoe weten ze dat Jisca huilt? Hoe leven ze in een wereld waarin geluid zo belangrijk is? Kees en Corina hebben hun weg tussen de dove en horende wereld gevonden, maar hoe zal dat gaan met hun kinderen? 'Voor ons zou het prettiger zijn als onze kinderen ook doof zouden zijn, maar voor hen is het beter dat ze kunnen horen. We zullen ze los moeten laten, want wij kunnen niet met ze meegaan. Ze zullen hun eigen weg moeten vinden. We hopen dat ze zich thuis blijven voelen in onze wereld.' Lukt het Kees en Corina om hun kinderen los te laten? Ontdek vanavond in Een Goed Begin de wereld van Kees en Corina Burggraaf. Een gezin, zo bijzonder en toch zo gewoon.

Goud, Wierook en Mirre, woensdag 24 december, 17.10 uur, Nederland 2 De droom van Harrie
Een serie van drie afleveringen over een bijzondere kerstviering in de omgeving van Maastricht. Ex-alcoholist Harrie de Waal wil vanuit zijn Stichting De Ommekeer in 2009 starten met een christelijk afkickcentrum in Huize St. Gerlach te Cadier en Keer bij Maastricht. Om deze droom te realiseren moet nog heel wat gebeuren en Harrie moet alle zeilen bijzetten. Presentator ds. Arie van der Veer helpt hem daarbij. In de laatste aflevering vertelt Harrie over zijn droom, het eerste christelijke afkickcentrum in Limburg. Het gebouw heeft hij al, maar hoe nu verder? Ze besluiten samen de handen uit de mouwen te steken.

LoveMatch, zaterdag 27 december 2008, 9.55 uur, Z@pp Juf Sibel is een hele lieve juf. En daarom vindt de klas, dat ze iemand verdient, die ook lief voor haar is. Deze Turkse schoonheid is een vrolijke levensgenieter en een echt familiemens. Natuurlijk is ze op zoek naar de man met wie ze later wil trouwen. Maar wie van de drie Turkse mannen weet haar charmant over de drempel te tillen? En hoe denken ze over de rolverdeling in een relatie? De klas van juf Sibel staat volledig achter haar en laat hun stem duidelijk horen. Volgt zij deze adviezen op of kiest zij een andere match? LoveMatch; dé datingshow voor vrijgezelle meesters en juffen elke zaterdag om 09.55 uur op Z@pp!

Korenslag, zaterdag 27 december, 19.55 uur, Nederland 2 In deze uitzending de tweede spannende voorronde met drie koren! Be Sharp uit Utrecht, Pearl uit Castricum en Pop-Up uit Oud-Beijerland geven alles wat ze hebben. Uiteindelijk wordt steeds één koor geselecteerd door de jury en één door het publiek. In de weken vooraf werken de koren aan de thuisopdracht. Ook worden de koren beoordeeld op de dagopdracht, die ze 's morgens op de opnamedag hebben verkregen, en de live-opdracht met een artiest, zonder repetitie. De dagopdracht staat dit keer volledig in het teken van Gospelmuziek. Samen met Replay wordt het een swingende uitzending die je absoluut niet wilt missen.

Korenslag is inmiddels een bewezen internationaal format dat in vijf landen wordt uitgezonden. De jury bestaat dit jaar uit Janke Dekker, André Bijleveld en Bert van der Veer. Presentatie: Henny Huisman.

It's a boy, zondag 28 december, 14.06 uur, Nederland 3 'It's a boy' (Het is een jongen) is een animatie van 25 minuten over de geboorte van Jezus. De kwartels Tommy, Bobby en Queenie maken zich nergens anders druk om dan het vinden van voedsel, totdat ze een engel aan Maria horen vertellen dat ze de moeder van Gods Zoon zal worden. Opeens worden de drie vogels gevangen en in een kooi gestopt. Ze zullen het hoofdmenu van koning Herodes en zijn gasten zijn! In het paleis vangen ze op dat de koning uit is op moord. Kunnen Tommy, Bobby en Queenie op tijd ontsnappen om het Kind te redden? Een mooie film die weer even vanuit een andere invalshoek kerstfeest neerzet.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 28 december, 9.00 uur, Nederland 1 De dorpelwachter
Vandaag is Ds. Arie van der Veer op bezoek bij Wim Kniep. Wim was vroeger actief als koster in de Dorpskerk van Aalsmeer. Ds. Arie van der Veer houdt de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Omega Code, zondag 28 december 2008, 14.30 uur, Z@pp Door de vragen over de bijbelse figuur Levi goed te beantwoorden ontkomen de kandidaten misschien aan de gevreesde snotbak. Als de kandidaten de vragen verkeerd beantwoorden, worden ze door de tegenstander steeds verder naar beneden gedraaid. Kunnen ze wel hard genoeg fietsen om zoveel mogelijk meters af te leggen? Bij elk verkeerd antwoord wordt het steeds zwaarder trappen. Maar hoeveel verkeerde antwoorden geeft de tegenpartij?

Omega Code is een spannende spelshow waarin elke keer weer een ander bijbelverhaal centraal staat. Klaas van Kruistum is de nieuwe presentator. Er komen heel wat lastige vragen en spannende opdrachten voorbij en als je niet uitkijkt, belandt je in de groene snotbak! In drie bruisende spelrondes proberen twee teams punten te winnen. Met deze punten verdienen ze sleutels die zij hard nodig hebben in de finale. Dan moeten ze namelijk de Omega Code zien te kraken en als dat lukt... gaat de grote kluis open en winnen de kandidaten de felbegeerde spelcomputer!

Omega Code is een televisieprogramma van de Evangelische Omroep voor de hele familie. Zie ook www.eo.nl/omegacode .

Planet Earth, woensdag 31 december, 21.05 uur, Nederland 2 Deze aflevering is een voorproefje van de bekroonde BBC serie Planet Earth die de EO zomer 2009 uitzendt. Zonder zoet water is er geen leven op het land. En de zon beïnvloedt het leven van alle dieren en planten op aarde, en hun leefomgeving. Een betoverend voorbeeld van de invloed van de zon op het leven zien we in de Arctische lente. Een ijsbeermoeder komt uit haar winterhol, gevolgd door twee kleine welpjes. Ze heeft nog maar twee weken de tijd om ze voor te bereiden op een gevaarlijke reis over de bevroren zee, voordat het ijs smelt en ze stranden. In die beslissende periode legt Planet Earth de meest intieme en complete beelden vast die ooit van het ijsberenleven zijn gemaakt. De baan van de aarde ten opzichte van de zon is bepalend voor het ontstaan van de seizoenen, die op hun beurt weer tot de massale migraties van dieren leiden. Planet Earth maakt gebruik van unieke luchtopnames om een miljoen kariboes te volgen die over de kale poolvlaktes trekken en daarbij worden achtervolgd door wolven. In de Kalahari-woestijn ondernemen honderden olifanten een heroïsche tocht, in een poging om het Okavango-moeras te bereiken.


---

Noot voor redactie,