Gemeente Almelo

Korenmolen De Hoop een blijvertje

19 december 2008 - In 1870 werd de korenmolen De Hoop aan de huidige Nieuwstraat gebouwd. Een uniek stukje Almelo. Enkele jaren geleden vroeg wethouder Bert Kuiper zich nog af of de korenmolen De Hoop het zou kunnen winnen van de stedelijke ontwikkeling. En dat lijkt nu binnen handbereik.

Het gebied tussen de Bellavistastraat en de Rohofstraat wordt op dit moment gebruikt in de realisatie van het project Almelo Verdiept. Medio 2009 komt het vrij. Het college van burgemeester en wethouders doet een voorstel aan de raad over de grondexploitatie.

Voor de stedenbouwkundige invulling van het gebied zijn verschillende experts ingeschakeld. Studenten van de universiteit uit Berlijn kwamen uiteindelijk met de schets voor het gebied met behoud van de molen. Wethouder Kuiper: "Vanuit het oogpunt van de cultuurhistorie van Almelo, ben ik blij dat de stedenbouwkundige ontwikkeling dusdanig vorm kan krijgen dat de molen op deze plek kan blijven bestaan", zegt wethouder Kuiper, "De molen is een belangrijk onderdeel van de historie en het karakter van onze stad."