NCRV

Themakanaal Geloven

Chanoeka: Joods feest op themakanaal

21 december, 23.00 uur

22 december, 11.00 uur

Het themakanaal Geloven zendt op 21 en 22 december programmaâs uit die in het teken staan van Chanoeka. Zondagavond 21 december begint dit Joodse feest, dat acht dagen duurt en ook wel het feest van de lichtjes of inwijdingsfeest wordt genoemd. Enkele gebruiken zijn het aansteken van kaarsjes in de chanoekia, een negenarmige kandelaar, en het eten van soefganiot en latkes.

Wat is Chanoeka precies en waarom wordt het gevierd? Dat zijn vragen waarop de in Israël geboren en in Nederland woonachtige âHebrewmanâ Offer Golan het antwoord probeert te zoeken in een thematische uitzending van The Hebrewman. Op zijn scooter gaat hij bij mensen langs om achter de betekenis van Chanoeka te komen.

Zoals bij elke feestdag speelt eten een belangrijke rol. In GoGo Kosher! strijden twee Joodse teams tegen elkaar om binnen dertig minuten een koosjer gerecht te maken. Michel de Hond fungeert als scheidsrechter en culinair recensent Awraham Meijers, rabbijn Raph Evers en hobbykok Shosha Lissauer treden op als jury. Welk team maakt het lekkerste koosjere gerecht voor Chanoeka?

De Joodse Omroep zendt 21 december op Nederland 2 programmaâs uit in het kader van Chanoeka: Misjpoge (12.07 uur), GoGo Kosher! (12:37 uur) en Waas ich fie (19.30 uur).

Het themakanaal Geloven is te ontvangen door digitale abonnees van @Home, Casema, Multikabel, Delta en Caiway. Geloven vormt onderdeel van het Nederland 4-pakket van de Nederlandse Publieke Omroep en wordt gemaakt door de NCRV, in nauwe samenwerking met de omroepen IKON, KRO/

RKK, EO, Joodse Omroep, NIO, NMO, OHM, ZvK en BOS.

Op http://geloven.ncrv.nl zijn de uitzendingen ook online te zien.