ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV vraagt kabinet om helder besluit postmarkt

In een brief aan het kabinet vraagt ABVAKABO FNV op korte termijn een helder besluit te nemen over het al dan niet liberaliseren van de postmarkt. De vakbond vindt dat bij openstelling snel moet worden overgegaan tot het omzetten van overeenkomsten van opdracht (ovo's) naar arbeidsovereenkomsten. Verder doet de bond een dringend beroep op de politiek om wettelijke maatregelen te nemen als nieuwe postbedrijven (cao-)afspraken niet nakomen.

ABVAKABO FNV stelt in de brief vast dat de huidige cao voor nieuwe postbedrijven onvoldoende is. "Naar onze mening is het grootste probleem dat in deze cao nog altijd een concreet ingroeimodel ontbreekt, om van bestaande ovo's over te gaan naar arbeidsovereenkomsten. Niet alleen achten wij dit nodig om een eind te kunnen maken aan deze onwenselijke rechtsvorm aan de onderkant van de arbeidsmarkt, maar ook om concurrentie op arbeidsvoorwaarden en
-verhoudingen tegen te gaan", aldus voorzitter Edith Snoey.

Bij openstelling van de postmarkt vindt ABVAKABO FNV een `stok achter de deur' in de cao voor nieuwe postbedrijven noodzakelijk. Edith Snoey: "Als afspraken over bijvoorbeeld het ingroeimodel niet worden nagekomen, is het nodig dat de regering de bevoegdheid heeft om in te grijpen."

Door het door marktwerking ontstane verschil in arbeidskosten tussen TNT en nieuwe postbedrijven en de continu dalende postvolumes, is er sprake van een op termijn onhoudbare situatie. De vakbond is met TNT dan ook in onderhandeling over een nieuwe cao voor productiepersoneel in de lagere schalen. In ruil voor een substantieel versoberde cao, moet dit voor ruim twintigduizend medewerkers leiden tot een beter toekomstperspectief en het voorkomen van gedwongen ontslagen. Edith Snoey: "Er kan wat ons betreft echter geen sprake van zijn dat alleen op deze manier wordt gewerkt aan het verkleinen van het verschil in arbeidskosten. Ook aan de onderkant van de postmarkt moeten er op zo kort mogelijke termijn echte stappen worden gezet."

Op 16 december jl. vond overleg plaats tussen minister Donner van Sociale Zaken, staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en werkgevers- en werknemersorganisaties over arbeidsvoorwaarden in de postsector. In januari 2009 wordt er opnieuw overlegd, waarna het kabinet mogelijk een besluit neemt over het al dan niet verder liberaliseren van de postmarkt en de daarbij geldende randvoorwaarden.