E.N.V.B.: Het Stadioncomplex best verkocht


AMSTERDAM, 20081221 -- Aan het eind van 2008 heeft de Eerste Nederlandsche Voetbalboeken Boekhandel de balans opgemaakt van een succesvol jaar en geturfd welke voetbalboeken het meest verkocht werden via de website van de E.N.V.B. We kregen een mooie nummer één: Het Stadioncomplex, een overzichtswerk van alle terreinen waar in Nederland betaald voetbal is gespeeld. Zeshonderd bladzijden dik, een fraaie, gebonden uitgave. Het werk van één man: debuterend auteur Ferry Reurink. Het Stadioncomplex, uitgegeven door Het Sporthuis van de Arbeiderspers, bewijst dat het uitgeven van een voetbalboek serieus wordt genomen in Nederland.

Nummer twee werd DOS Het wonder van Utrecht, waarin historicus Ad van Liempt met veel aandacht voor het dagelijkse leven in de jaren vijftig, het voetbalseizoen 1958-59, het kampioensjaar van DOS, reconstrueerde. Nummer drie, De Derby: de waarheid achter de Spakenburgse rood-blauwe twisten, pakkende beschrijving van de rivaliteit tussen IJsselmeervogels en SV Spakenburg, stond in de Top 10 van 2007 eveneens al op de derde plaats en zou als we de verkopen van 2007 en 2008 bij elkaar optellen, op nummer één hebben gestaan.

Regionale voetbalboeken zijn goed vertegenwoordigd in de Top 10. De relatief goede verkopen bij de E.N.V.B. van onder andere RKC Aan ons de victorie, Het groen-witte bolwerk: de historie van WVV Wageningen 1911-1954 en Het verdriet van Daarlerveen hebben zeker te maken met het feit dat deze titels via de grote internet-boekhandels niet geleverd worden, omdat ze niet voorkomen in de database van het Centraal Boekhuis.

Het verdriet van Daarlerveen was misschien wel het leukste voetbalboek van 2008. Beschrijving in woord en beeld van een seizoen in de Vierde Klasse D, Oost zaterdag 07/08, mijlenver verwijderd van de Champions League. "Maar toch. Was voetbal niet ooit ontstaan en bedoeld, zoals het in deze klasse wordt gespeeld: als een liefhebberij, waarin winnen het doel, maar plezier het allerbelangrijkste is."

Het imposante Feyenoord-jubileumboek ontbreekt overigens in de Top 10 omdat de eerste druk exclusief door Feyenoord werd gedistribueerd. Uitgever De Buitenspelers is wel vertegenwoordigd met het meest besproken voetbalboek van 2008: Voetbal in een vuile oorlog. Niet vaak, verwachten wij, zal het nog voorkomen dat het eerste exemplaar van een voetbalboek wordt aangeboden aan een heuse prinses.

Opmerkelijk vonden wij ten slotte dat ongeveer 35 procent van de voetbalboeken besteld werd door vrouwelijke klanten. Wij hebben niet onderzocht of zij deze boeken aanschaften om cadeau te geven aan man, vriend of vader, dan wel voor eigen gebruik.

De Top 10 van best verkochte voetbalboeken vindt u terug op www.envb.nl





ingezonden persbericht