Politie Utrecht

Persberichten stad Utrecht, 09.20 uur

Utrecht, 23-12-2008

Jongens bekennen inbraken

HAARZUILENS - Op vrijdagavond 14 november heeft de politie op de Ockhuizerweg drie jongens aangehouden voor diefstal van een auto (zie persberichten stad Utrecht d.d. 16 november 2008). Kort daarna werden nog drie verdachten aangehouden die verdacht worden betrokken te zijn bij inbraken.

Het drietal uit De Meern, één 15 en twee van 16 jaar oud, was op 14 november rond 22.20 uur staande gehouden op de Ockhuizerweg door een inwoner van Haarzuilens. Hij had de jongens zien rijden en vond dit nogal vreemd vanwege hun jonge leeftijd. Hierop alarmeerde hij de politie die ter plekke constateerde dat de auto als gestolen gesignaleerd stond. De drie werden aangehouden en ingesloten in het arrestantencomplex in Houten. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Hun ouders werden op de hoogte gebracht en het politie stelde een onderzoek in.

Ook bleek uit onderzoek dat ze meerdere inbraken hadden gepleegd. Na onderzoek bleken de jongens op de Ockhuizerweg te zijn, omdat ze bij een restaurant wilden gaan inbreken. In de auto lag een slijptol. Na verhoor bekenden ze negen inbraken. Achterin de auto trof de politie twee computers en vijf videocameras aan. Deze goederen bleken weggenomen te zijn uit een school in Oudewater. Naast deze drie aangehouden verdachten, kwamen er nog drie andere verdachten, twee 15 en 16-jarige jongens uit De Meern en een 16-jarige jongen uit Benschop, naar voren die bij een aantal zaken betrokken waren. Ook zij werden aanhouden.

In totaal heeft de politie zes verdachten aangehouden. Vier verdachten hebben twee weken in bewaring gezeten. Eén verdachte is voorgeleid en kwam op schorsende voorwaarden vrij. Eén jongen heeft 6 uur gezeten. Uiteindelijk hebben vijf van de zes verdachten bekend. Na zoekingen in woningen werden nog meer digitale cameras en computerschermen aangetroffen. Een deel van de buit bleek inmiddels ook alweer verkocht te zijn.

Bedreiging

UTRECHT Op zaterdagavond heeft de politie vier personen aangehouden die verdacht worden van bedreiging en mishandeling in Kanaleneiland.

Op vrijdagavond 19 december waren drie straatcoaches aan het werk op de Marco Pololaan en spraken een aantal jongens aan op hun gedrag. Hierop ontstond een woordenwisseling, die resulteerde in een vechtpartij.

Op zaterdagavond 20 december omstreeks 21.30 uur herkende een straatcoach op de kruising Alexander de Grotelaan/Hannolaan een jongen als één van de verdachten van de vechtpartij. De jongen werd aangesproken op het voorval van vrijdagavond, waarna een nieuwe vechtpartij ontstond. Drie straatcoaches en drie jongens waren hierbij betrokken. Na melding bij de politie werden op straat twee verdachten, twee 16-jarige Utrechters, aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. De derde verdachte wist te ontkomen.

Op weg naar het politiebureau om aangifte te doen, werden de straatcoaches op de kruising Marco Pololaan/Afrikalaan bedreigd door drie mannen in een auto. Toen één van de straatcoaches zei dat de politie er aan kwam, reden ze weg. De politie slaagde erin om later op de avond twee van de drie inzittenden van de auto aan te houden, een 42-jarige man uit Utrecht (later bleek dat de vader te zijn van één van de kort daarvoor aangehouden verdachten) en een 19-jarige Utrechter (een broer van de daarvoor aangehouden verdachte). Ook werd later op de avond een bus die in gebruik is bij de straatcoaches en die geparkeerd stond aan de Marco Pololaan vernield: de ruiten van het voertuig werden ingeslagen.

Alle vier de verdachten zijn in verzekering gesteld. De recherche heeft de zaak in onderzoek en verwacht nog meer aanhoudingen te verrichten.

Twee mannen aangehouden op bouwterrein

UTRECHT Op donderdagochtend 18 december heeft de politie twee mannen aangehouden op een bouwterrein op de Agaatvlindersingel die verdacht worden van diefstal van steigerklemmen.

In de vroege ochtenduren zagen surveillerende agenten een witte bestelauto geparkeerd staan op een bouwplaats op de Agaatvlindersingel in Leidsche Rijn. Het hek naar het bouwterrein stond open. De bestelauto was helemaal ingeladen met steigerklemmen. Toen agenten het bouwterrein opliepen, zagen ze aan de achterzijde een rode Mercedes staan met een draaiende motor.

Door middel van de warmtebeeldkijker zagen agenten ook twee mannen op de bouwplaats. Na controle bleek dat deze twee mannen de bestelbus hadden volgeladen met steigerklemmen. Dit hadden zij zo grondig gedaan, dat de bestelbus zo zwaar geworden was, dat deze zich vastzoog in de modder.

De verdachten, een 30-jarige man uit Vianen en een 36-jarige man uit Utrecht, hadden zich toegang verschaft door een hek stuk te knippen. De mannen zijn aangehouden voor diefstal en overgebracht naar het politiebureau. De steigerklemmen vertegenwoordigden een bedrag van 6.000,-.

Straatroof

UTRECHT Op de Sfinxdreef vond maandagmiddag een beroving plaats van een man die net geld bij de bank had opgehaald.

Een 69-jarige man uit Utrecht haalde omstreeks 15.10 uur geld op bij de bank aan de Roelantdreef. Toen de man eenmaal terug was bij zijn huis en zijn fiets op slot wilde zetten voelde hij dat hij van achteren werd aangevallen door een onbekend persoon. De verdachte trok aan de tas waarin de man zijn net gepinde geld had zitten. Het slachtoffer verzette zich hevig maar kon niet voorkomen dat de verdachte er met zijn tas en geld vandoor ging. De politie startte een onder zoek en kreeg via getuigen te horen dat de verdachte mogelijk in een witte bestelbus had gereden en even daarvoor ook in de bank was geweest.

Aan de hand van de gegevens van de bank werd een 38-jarige man uit Utrecht op het bureau aangehouden. De man had zich gemeld omdat hij gehoord had dat de politie naar hem op zoek was. Op het bureau bleek dat de man niets met de beroving te maken had. De politie is op zoek naar getuige(n) van deze straatroof. Heeft u informatie, belt u dan met de politie van het bureau Utrecht noord, tel. : 0900 88 44.

Aangehouden voor diefstal auto

UTRECHT De politie heeft maandagmiddag twee jongens aangehouden omdat zij in een gestolen auto reden.

Bij de politie kwam rond 13.55 uur een melding binnen dat er mogelijk een gestolen auto op de IJsselsteinlaan zou staan. Ter plaatse zagen agenten dat twee jongens uit een auto stapten en wegrenden in de richting van de Nijeveldsingel. Na een korte achtervolging kon één van de verdachten een 16-jarige jongen uit Utrecht aangehouden worden. De tweede verdachte een

14-jarige jongen uit Utrecht werd even later aangehouden. Uit onderzoek bleek dat de auto op 21 december gestolen was.

De eigenaar van de auto verklaarde aan de politie dat zondag 21 december twee jongens bij hem aan de deur waren geweest en zich voordeden als kranten bezorgers. De jongens gaven de man een kaartje met een nieuwjaarswens. Op het moment dat de man geld ging halen om aan de jongens te geven namen deze de autosleutels weg van een kastje in de gang. Het vermoeden bestaat dat de jongens de sleutels mogelijk hebben doorgegeven aan anderen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.