Gemeente Heerenveen


---


---

Lichtproef buitengebied Heerenveen succesvol

Afbeelding 1

PERSBERICHT Heerenveen, 4 december 2008
Lichtproef buitengebied Heerenveen succesvol in bebouwde kom Katlijk
De gemeente Heerenveen heeft van oktober 2007 tot eind maart 2008 een proef uitgevoerd met de openbare verlichting in een deel van het buitengebied van Heerenveen. De officiële resultaten zijn inmiddels bekend en, mede door de succesvolle resultaten, wordt er al gekeken naar mogelijke uitwerkingen en vervolgstappen.

Resultaten
Uit de evaluatie van de lichtproef in en om Katlijk en Oude- en Nieuwehorne blijkt dat de proef binnen de bebouwde kom een groot succes is geworden; de doelstellingen op het gebied van veiligheid, energie en lichtuitstraling worden ruimschoots gehaald en het maatschappelijk draagvlak is groot. De resultaten voor buiten de bebouwde kom, geven een minder positief beeld. Doelstellingen over verkeersveiligheid, objectieve veiligheid, energie en lichtuitstraling zijn behaald, maar er ontbreekt draagvlak voor voortzetting van een donker buitengebied. Uit de evaluatie blijkt tevens dat er, op het gebied van sociale en verkeersveiligheid, een groot verschil zit tussen de belevingswereld van mensen en de feiten en inzichten van deskundigen. Deze verkeersveiligheid bleek niet afgenomen, terwijl dit wel zo werd beleefd.

Uitwerking vooral binnen de bebouwde kom
De lichtproef heeft veel nieuwe kennis en inzichten opgeleverd die op een eenvoudige manier kunnen worden doorgevoerd in andere gebieden van Heerenveen. Gezien het succes van de aangepaste verlichting in Katlijk en omdat de verlichting van woonwijken ongeveer goed is voor de helft van het gemeentelijk energieverbruik, komt de nadruk vooral op de bebouwde kom te liggen.

Verder
Een aansprekend resultaat van de lichtproef is de aanpassing van verlichting op het IBF. Naar aanleiding van de resultaten van de lichtproef is het verlichtingsplan aangepast en is, per direct, een kostenbesparing van ⬠200.000,- gerealiseerd. Op langere termijn levert het aangepaste lichtplan een besparing van meer dan een half miljoen euro op.
Naast aanpassingen van het lichtplan van het industrieterrein is, mede naar aanleiding van opmerkingen van bewoners uit het proefgebied, de feestverlichting in het centrum vernieuwd. De traditionele, energieverslindende kerstverlichting is vervangen door verlichting met LED-lampjes. Dit levert een energie besparing op van ongeveer 70% ten opzichte van de oude situatie.

Voor de herinrichting van het Meer wordt een nieuw lichtplan opgesteld, waarbij nu met name de fiets en voetpaden verlicht zullen worden. Ook is in de lantarenpalen voor LED-lampjes als lichtbron gekozen.

Samen lichtplannen ontwikkelen
Naar aanleiding van het in 2007 vastgestelde lichtbeleid werd er, in overleg met een bewonersgroep uit Katlijk, een tweetal lichtconcepten ontwikkeld. Een lichtplan voor binnen de bebouwde kom en een voor buiten de bebouwde kom. Dit laatste plan ging uit van lichtbakens op zonne-energie en reflecterende palen op kruisingen. Van 27 oktober 2007 tot 30 maart 2008 is in het buitengebied van Heerenveen een proef uitgevoerd om de effecten van de lichtplannen te kunnen bepalen.