UMC Utrecht


Obductie nodig om hartfalen op te sporen

Nabestaanden van mensen jonger dan vijftig jaar die aan plotse hartdood zijn overleden moeten vaker obductie aanvragen. Dat kan hartafwijkingen in de familie aan het licht brengen. Het UMC Utrecht start daarom een onderzoek om het aantal obducties te vergroten. Cardioloog Pieter Doevendans vertelt dit in Uniek, het relatiemagazine van het UMC Utrecht, dat in januari verschijnt.

In het Careful-onderzoek wil het UMC Utrecht via obducties de oorzaken van plotse hartdood aan het licht brengen. Veelvoorkomende oorzaken van plotse hartdood zijn een verdikte of een verwijde hartspier, of hartritmestoornissen. Deze aandoeningen kunnen erfelijk zijn. Dat betekent dat nabestaanden wellicht het risico lopen aan dezelfde aandoening te lijden.

Als uit een obductie een erfelijke doodsoorzaak naar voren komt, volgt daarna een onderzoek van familieleden. Meestal volstaat een hartfilmpje, maar om vatbaarheid voor hartritmestoornissen op te sporen kan DNA-onderzoek nodig zijn. Preventieve behandeling kan hierop volgen.

Doevendans: "Patiënten die een groot risico op een hartstilstand lopen, kunnen we voorzien van een ICD, een implantable cardioverter-defibrillator. Dit apparaatje meet de elektrische activiteit van het hart en geeft zo nodig een elektrische impuls af die het hart weer normaal doet kloppen." Aan het Careful-onderzoek werken ook Leiden UMC, Meander MC in Amersfoort en het AMC in Amsterdam mee. Lees hier het hele artikel.

En verder...

In Uniek ook het verhaal van Fleur en Marieke die het chronisch vermoeidheidssyndroom te boven kwamen dankzij online gedragstherapie. Magneten in plaats van pillen: hoe depressies te behandelen met magnetische stimulatie. En waarom het levensgevaarlijk is dat ouderen in verpleeghuizen zo vaak antipsychotica krijgen.

Uniek is online te lezen op www.umcutrecht.nl/uniek.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7556371 of 7558580. Buiten kantooruren via 088-755 5555
dinsdag 23 december 2008