Ingezonden persbericht


Persbericht
Den Haag, 23 december 2008

Omvangrijke EU hulp aan Palestijnen tenietgedaan door Israëlische blokkades Rapport Cordaid: echte verandering vereist politieke actie EU

Een jaar geleden - tijdens de Parijse Donor conferentie in december 2007 - beloofde de Internationale Gemeenschap een record bedrag aan financiële hulp voor de bezette Palestijnse gebieden. De Europese Unie was daarbij de grootste donor. Ondanks nakoming van de afspraken door donoren (hulp) en de Palestijnse Autoriteit (hervormingen) blijven verbeteringen voor de Palestijnen uit. De oorzaak hiervoor is volgens de Wereldbank duidelijk: Israël voldoet niet aan de derde noodzakelijke voorwaarde, het opheffen van de belemmeringen in bewegingsvrijheid en toegang. De EU zal tot politieke actie moeten overgaan om daarin verandering te brengen, aldus het CIDSE rapport (oa Cordaid) over de EU hulp aan de bezette Palestijnse gebieden.

Op 17 december 2008 zegde de EU een record bedrag van 3,4 miljard US dollar toe voor het Palestinian Reform en Development Plan (PRDP) voor een periode van drie jaar. Ondanks betalingen tot zover van 2 miljard US dollar, verkeert de Palestijnse economie en hulpafhankelijkheid op een dieptepunt. In november 2008 had Gaza een armoedecijfer van 76% en een werkloosheidpercentage van 45, met meer dan 1,1 miljoen inwoners direct afhankelijk van voedselhulp. Gebleken is dat de PA de stappen van het PRDP-plan goed volgt en significante vooruitgang boekt in fiscale hervormingen. Zo zijn de overheidssalarissen teruggebracht door vermindering van het overheidspersoneel van 180.000 naar ca 141.000 ambtenaren, volgens de Wereldbank 'a remarkable step towards fiscal discipline given the difficult environment'.

Israël heeft in 2008 geen stappen ondernomen om de bewegingsvrijheid in en toegang tot Westbank en Gaza te verbeteren. Volgens UN OCHA zijn de blokkades juist toegenomen, van 563 in januari 2008 tot 630 in september 2008, een stijging met 12%. De 'Matrix of control' die Israël uitoefent is breder dan dat: er zijn ook 'vliegende' checkpoints, verboden toegang tot grote stukken land, een pasjessysteem, leeftijd- en genderbeperkingen, het scheiden van families, het verbod tot bepaalde voorzieningen, het vernielen van eigendom. Door de beperkingen, veelal gerelateerd aan het bestaan van de Israëlische kolonisten, is 40% van de Westbank voor de Palestijnen ontoegankelijk. Ondanks de roadmap en de Annapolis afspraken laat 2008 een sterke stijging in het aantal kolonisten en aldus schendingen van het Internationale recht zien. In september 2008 waren er 2500 gebouwen in aanbouw op de Westbank.

Cordaid en haar CIDSE partners roepen de EU op om politieke actie te ondernemen opdat Israël het internationale recht en de mensenrechtenbepalingen nakomt. Dit kan bijv. in de huidige onderhandelingen in de EU-Israël Associatieraad. Zonder politieke druk op Israël om de blokkades en toegangsbelemmeringen op te heffen, kan geen Palestijnse ontwikkeling plaatsvinden en zijn de EU-hulpinspanningen niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat.