Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 23 december

Het einde van Cr ­ weer een tijdschrift ten onder

Weer is er een tijdschrift op cultureel gebied ter ziele. Deze week rolde het laatste nummer van Cr van de persen, het (enige) Nederlandstalige tijdschrift over conservering en restauratie van kunst, kunstnijverheid en monumenten.

Cr: alles over conservering en restauratie
Cr is hét vakblad voor professionals, werkzaam op het gebied van conservering en restauratie van cultureel erfgoed. Het tijdschrift werd gemaakt voor en door restauratoren, collectie- en monumentenbeheerders, museum- en archiefmedewerkers, kunsthistorici, wetenschappelijk onderzoekers en beleidsmakers in de kunst- en cultuursector. Naast de 'traditionele' restauratiedisciplines, zoals schilderijen, papier, hout en textiel, komen ook 'jongere' disciplines, zoals fotografisch materiaal en kunststoffen in Cr aan bod. Bijzondere aandacht is er altijd geweest voor discipline-overstijgende projecten waarbij restauratoren, kunsthistorici en (natuur)wetenschappelijk onderzoekers samenwerken, zoals de conservering van historische interieurs, monumenten en kunst in de openbare ruimte.

Een kwestie van geld
Het Nederlandse wereld van behoud van cultureel erfgoed in brede zin, is betrekkelijk klein. Het bleek onmogelijk om voldoende abonnees én adverteerders te werven om een dergelijk tijdschrift op lange termijn financieel zeker te stellen. In de beginjaren werd het blad gesteund door de Mondriaan Stichting. Na het wegvallen van die steun heeft Cr het nog enkele jaren volgehouden, met incidentele subsidies uit particuliere en overheidsfondsen en sponsorwervingsacties. Maar steeds duidelijker werd: zonder structurele financiële steun kan dit blad niet bestaan.

Wat gaat er verloren?
Negen jaar lang, sinds 2000, heeft Cr de nieuwste informatie over conserveren en restauratie geboden en restauratoren de kans gegeven kennis te delen en te verspreiden, en wetenschappelijk onderzoek onder de aandacht te brengen. In dezelfde periode heeft de beroepsgroep van professionals op het gebied van conservering en restauratie een geweldige stap vooruit kunnen zetten. Restauratoren en andere professionals werkzaam in het veld van behoud van cultureel erfgoed hebben zich verenigd in de beroepsvereniging Restauratoren Nederland en de opleiding tot restaurator is sinds enkele jaren ondergebracht bij de Universiteit van Amsterdam. Liesbeth Keijser bestuursvoorzitter van de beroepsvereniging Restauratoren Nederland, spreekt haar teleurstelling uit over het verdwijnen van Cr: 'een vakblad als Cr is ongelofelijk belangrijk voor de professionals en geïnteresseerden in het behoud en de restauratie van ons erfgoed. Het is triest dat het tijdschrift niet langer kan bestaan, een verlies voor de vakwereld van restauratoren. Dat juist nu, terwijl het vak volwassen is geworden, het bijbehorende vakblad opgeheven moet worden, is schrijnend.'

Voor meer informatie of voor het aanvragen van een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met:
Henriette Fuhri Snethlage, hoofdredacteur Cr, e-mail: cr@spcr.nl, tel. 023-5317722
Judikje Kiers, Stichting Publicaties Conservering en Restauratie (voorzitter), e-mail: j.kiers@opsolder.nl, tel. 06 22690533