Ingezonden persbericht


Persbericht / Persuitnodiging

Noordwijk aan Zee, 22 december 2008

Kitesurfende Kerstmannen in Noordwijk

In Noordwijk aan Zee hopen ze op een warme kerst met veel wind. Want op zaterdag 27 of zondag 28 december (afhankelijk van de wind) vindt hier voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis een kiterace plaats met uitsluitend Kerstmannen en Kerstvrouwen als deelnemers. Een hilarische race met als doel niet alleen de snelste, maar ook de meest origineel geklede Kerstman of Kerstvrouw te vinden.

Voor de WinterKite Race was direct opvallend veel animo. Waar op een normale 'kitedag' in Noordwijk zo'n 40 kiters in het water surfen, hebben zich voor deze race inmiddels al zo'n 100 Kerstmannen en -vrouwen aangemeld. Rond 13:00 uur gaan de Kerstmannen te water wat ongetwijfeld een grappig gezicht zal zijn. De kiters varen om een boei in het water en komen weer terug op het strand. De duur van die race neemt ongeveer 15 minuten in beslag. De Kerstmannen gaan in vier groepen het water op. Er zijn prijzen voor de snelste Kerstman en voor de meest originele Kerstman.

Kiten in de winter
Dat kitesurfen een zomersport is wordt door veel kitesurfers ontkend. Veel 'die-hards' kiten het hele jaar door. De gemiddelde temperatuur van zeewater in de winter ligt in Nederland rond de zes graden. Dit hangt af van de luchtstroom. De watertemperatuur kan vlak voor de kust in de winter soms 3 graden zijn en soms ook weer zeven graden. Met een zogenaamd 'droogpak' aan is het kiten volgens velen prima te doen. Sommigen geven zelf de voorkeur aan de winter omdat het dan in het water een stuk rustiger is en ze de zee voor zichzelf hebben.

Toeschouwers
De organisatie van de Kerstmannen kiterace ligt in handen van Fly-High Events. Zij kwamen op het idee een Kerstmannen race te houden omdat Noordwijk in de december maand omgetoverd wordt tot Kerstdorp aan Zee. Een periode waar tal van activiteiten worden georganiseerd. William Bogaards van Fly-High; " Een KiteRace op zee met deelnemers in Kerstman pak vonden wij een ultiem Kerstdorp aan Zee evenement. Leuk om aan mee te doen en ook heel leuk om naar te komen kijken. Wat ons betreft wordt dit een jaarlijkse traditie." De organisatie nodigt iedereen van harte uit om te komen kijken op het Noordwijkse strand vanaf 12.00 uur strandafslag 10 bij de vroegere politiepost (recht tegenover de Noordwijkse Hoofdstraat). Bogaards "Kom vooral kijken. Je ziet de grote (opblaas) Kerstman op het duin vanzelf wel staan. Er is snert, warme chocolademelk met rum en uiteraard een bak koffie. Dus tot ziens de 27e of de 28e op het strand."

Veilig
De organisatie laat zo'n 2 tot 4 dagen van te voren weten via www.fly-high.nl of www.kerstdorpaanzee.nl of en op welke dag het programma doorgaat. Mocht het weer het om wat voor reden niet toe laten om kitend de zee op te gaan dan is er een alternatief programma. Uiteraard staat tijdens de Kerstmannen kiterace de Noordwijkse Reddingsbrigade paraat en is de EHBO ter plekke. Na afloop vindt er rond 16.00 uur een apres-KITE party plaats in bar '19th' op de Noordwijkse Grent.