Politie Groningen

Rijbewijs ingevorderd van beginnend bestuurder

Lutjegast, 27-12-2008 o De politie heeft vrijdagnacht het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige automobilist uit Lutjegast. Er kwam een melding bij de politie binnen dat de man een fietser had aangereden in de Hoofdstraat in Grootegast en vervolgens was doorgereden. Het kenteken was bekend en agenten namen een kijkje bij zijn woning.

De betreffende auto stond er en ook de man die erin gereden had, was thuis. Agenten roken een alcohollucht en een blaastest wees uit dat hij onder invloed was. Hij werd aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het doorrijden na een ongeval. Op het politiebureau bleek dat hij 1,7 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De beginnend bestuurder verklaarde dat hij een fietser had aangereden, maar omdat de fietsers waren doorgereden hij ook was weggegaan. Op zijn auto zat een kras door de aanrijding. De politie maakt proces-verbaal op.

Extra voorlichting om jonge alcomobilisten tegen te gaan

Regiopolitie Groningen en Veilig Verkeer Nederland houden deze maand extra voorlichtingsacties om vooral beginnende, jonge bestuurders te wijzen op de gevolgen van rijden onder invloed. Ze besteden daarbij extra aandacht aan de LEMA (Licht Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) waarmee beginnende bestuurders sinds oktober van dit jaar te maken kunnen krijgen. Ondanks dat beginnende bestuurders al met een alcoholpromillage van 0,2 in overtreding zijn en daarvoor fikse boetes kunnen krijgen, rijden zij nog vaak onder invloed. Dat bleek dit najaar tijdens verkeerscontroles van Regiopolitie Groningen. Onder de overtreders van de alcohollimiet was een opvallend hoog aandeel (43%) beginnende bestuurders. Dat was voor de politie reden om de voorlichting en de controles gericht op deze groep te intensiveren. Zie ook het eerder verschenen nieuwsbericht hierover.