Politie Groningen

Zaterdag 27 december 2008

Provincie Groningen, 27-12-2008

Groningen: flinke schade door vuurwerkbom

In een woning in de C. Jetsesstraat in Groningen is zaterdagmorgen flinke schade ontstaan door vermoedelijk een vuurwerkbom. Toen agenten bij de woning kwamen, was de brandweer ook al aanwezig. De bewoners waren wakker geworden van een harde knal. Door de knal raakten twee deuren in de hal ontzet. Ook sneuvelde een aantal ruitjes. Dit laatste zelfs op de bovenverdieping. De politie onderzoekt hoe de dader(s) te werk zijn gegaan.

Ten Boer: poging diefstal vanuit boot

Onbekende(n) hebben donderdagavond of donderdagnacht in Ten Boer geprobeerd om de buitenboordmotor van een boot te stelen. De boot lag in het Damsterdiep. Omdat er een slot op zat, lukte het waarschijnlijk niet om de motor mee te nemen. De eigenaar doet aangifte.

Vlagtwedde: man onder invloed

Een 36-jarige automobilist uit Ter Apel is Tweede Kerstdag betrapt op het rijden onder invloed. s Middags werd hij op de Stationsstraat door agenten gecontroleerd. Hij bleek ruim 1 promille alcohol te hebben gedronken. De man kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Stadskanaal: inbraak in school

Onbekende(n) hebben tussen maandagmiddag 22 december en vrijdagmiddag 26 december ingebroken in een school aan de Stationslaan in Stadskanaal. Er werd in ieder geval een computer weggenomen. De politie onderzoekt hoe de dader(s) het pand wisten binnen te komen.

Groningen: Stadjer slaat plaatsgenoot en vervolgens agent

De politie heeft vrijdagnacht op de Grote Markt een 42-jarige Stadjer aangehouden voor mishandeling. Hij ging een café aan de Grote Markt binnen, terwijl die gesloten was. Hij werd door een portier naar buiten begeleid, omdat hij zich ook erg vervelend gedroeg. Eenmaal buiten botvierde hij zijn vervelende gedrag op een plaatsgenoot. Deze 26-jarige Stadjer moest bedreigingen en een vuistslag incasseren. De portier hield de verdachte vast en riep de hulp van agenten in. Hij werd aangehouden een meegenomen naar het politiebureau. Daar werkte de Stadjer ook al niet mee. Hij gedroeg zich nog steeds agressief, schreeuwde, schold de agenten uit en verzette zich. Een agent stond achter de verdachte en hij zag ineens kans om hem een kopstoot uit te delen. De politieman werkte hem vervolgens naar de grond en deed zijn handboeien om. Daarna werd hij duizelig en kreeg hij hoofdpijn. De agressieve man is ingesloten en de politie maakt proces-verbaal op. Zowel het eerste slachtoffer als de agent doen aangifte van mishandeling.

Lutjegast: rijbewijs ingevorderd van beginnend bestuurder

De politie heeft vrijdagnacht het rijbewijs ingevorderd van een 21-jarige automobilist uit Lutjegast. Er kwam een melding bij de politie binnen dat de man een fietser had aangereden in de Hoofdstraat in Grootegast en vervolgens was doorgereden. Het kenteken was bekend en agenten namen een kijkje bij zijn woning. De betreffende auto stond er en ook de man die erin gereden had, was thuis. Agenten roken een alcohollucht en een blaastest wees uit dat hij onder invloed was. Hij werd aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en het doorrijden na een ongeval. Op het politiebureau bleek dat hij 1,7 promille alcohol in zijn bloed had. Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De beginnend bestuurder verklaarde dat hij een fietser had aangereden, maar omdat de fietsers waren doorgereden hij ook was weggegaan. Op zijn auto zat door de aanrijding een kras. De politie maakt proces-verbaal op.

Extra voorlichting om jonge alcomobilisten tegen te gaan

Regiopolitie Groningen en Veilig Verkeer Nederland houden deze maand extra voorlichtingsacties om vooral beginnende, jonge bestuurders te wijzen op de gevolgen van rijden onder invloed. Ze besteden daarbij extra aandacht aan de LEMA (Licht Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer) waarmee beginnende bestuurders sinds oktober van dit jaar te maken kunnen krijgen. Ondanks dat beginnende bestuurders al met een alcoholpromillage van 0,2 in overtreding zijn en daarvoor fikse boetes kunnen krijgen, rijden zij nog vaak onder invloed. Dat bleek dit najaar tijdens verkeerscontroles van Regiopolitie Groningen. Onder de overtreders van de alcohollimiet was een opvallend hoog aandeel (43%) beginnende bestuurders. Dat was voor de politie reden om de voorlichting en de controles gericht op deze groep te intensiveren. Zie ook het eerder verschenennieuwsbericht hierover.

Loppersum: rijbewijs kwijt na ongeval

Een 26-jarige automobilist uit t Zandt is vrijdagnacht op de Zijldijksterweg aangehouden voor onder meer rijden onder invloed. Hij was de naastgelegen sloot ingereden. Toen agenten op de plek van het ongeval kwamen, waren er meerdere personen op straat. De bestuurder van de auto verklaarde direct dat hij te hard had gereden en dat dat de oorzaak van het ongeval was. Agenten roken ook een alcohollucht en wilden de man een blaastest laten doen. Dat weigerde hij en hij pakte zijn telefoon. Hij werd meerdere malen verzocht om te stoppen met bellen, maar dat weigerde hij. Hierop werd hij aangehouden. Ook een vriend van hem bemoeide zich ermee, maar ook naar hem wilde de man uit t Zandt niet luisteren. Vlakbij de politieauto begon de verdachte zich dusdanig te verzetten dat hij werd gepepperd. In Zijldijk ging de man in de auto zo te keer dat agenten de auto langs de kant van de weg zetten en de hulp inriepen van collegas. Na verloop van tijd kalmeerde hij toch, waarna de rit naar het cellencomplex in Groningen werd hervat. In het cellencomplex ging hij weer door het lint toen de handboeien af waren. Hij probeerde de agenten te slaan. Gevolg was dat hij weer handboeien om kreeg. Ineens werkte hij wel mee met een ademtest. Daaruit bleek dat hij ruim 1,65 promille alcohol in zijn bloed had. Vanwege zijn agressieve gedrag werd hij ingesloten. Omdat hij vaker betrapt was op het rijden onder invloed, werd zijn rijbewijs ingevorderd. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: dronken achter het stuur

De politie heeft vrijdagnacht een 62-jarige vrouw uit Eenrum betrapt op het rijden onder invloed. Agenten zagen haar rijden en controleerden de automobiliste. Die controle en vervolgens een blaastest leverde een alcomobiliste op. Ze werd aangehouden en op het bureau bleek dat ze ruim 1,1 promille alcohol in haar bloed had. Ze kreeg een rijverbod van vijf uren en tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt.

Groningen: inbraak in bloemenzaak

Vrijdagnacht is ingebroken in een bloemenzaak aan de Oostersingel. Een voorbijganger zag dat een ruit vernield was en alarmeerde de politie. De eigenaar kwam ook naar de winkel en uit een eerste onderzoek in de winkel bleek dat een kleine hoeveelheid geld was weggenomen. De eigenaar doet aangifte en de politie doet onderzoek.