GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks wil referendum over vuurwerkvrije straat

Rotterdam, 28 december 2008

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid Arno Bonte wil dat bewoners voortaan in een referendum kunnen besluiten of er met oud en nieuw vuurwerk mag worden afgestoken in hun straat. Als een meerderheid van de bewoners vóór een vuurwerkverbod is, dan wordt hun straat vuurwerkvrij.

Bonte komt met het voorstel omdat steeds meer mensen zich storen aan de toenemende overlast door vuurwerk tijdens de jaarwisseling. 'Je bent je leven niet zeker als je je buren op straat een gelukkig nieuw jaar wilt wensen. Of je wordt binnen een mum van tijd door de kruitdampen weer naar binnen gejaagd.' Uit een opiniepeiling in opdracht van GroenLinks bleek na afloop van de vorige jaarwisseling dat een meerderheid van de Nederlanders een verbod op consumentenvuurwerk steunt. Dertig procent van de ondervraagden gaf aan tijdens de jaarwisseling niet de straat op te durven.

Het Rotterdamse GroenLinks-raadslid startte vorig jaar een landelijk debat over een verbod op consumentenvuurwerk. Hij constateerde dat de vuurwerktraditie waarin door ondeskundigen steeds méér en steeds zwaarder vuurwerk wordt afgestoken, aan zijn eigen succes ten onder dreigt te gaan. In plaats daarvan stelde hij voor om per gemeente een door professionals verzorgde vuurwerkshow te organiseren, waarvan iedereen kan genieten. Dat vermindert het aantal slachtoffers, geeft minder geluidsoverlast en is beter voor het milieu, zo redeneerde Bonte. Het Kabinet besloot dit najaar om zijn voorstel niet over te nemen.

Bonte wil nu via een straatreferendum mensen zelf de mogelijkheid geven om de vuurwerkoverlast in hun straat te beteugelen. Als het voorstel er doorkomt ontvangen bewoners voortaan in september van de gemeente een stembiljet. Ze kunnen dan binnen een maand per post of via internet hun stem uitbrengen vóór of tegen het toestaan van vuurwerk in hun straat. Eind november krijgen de bewoners bericht of hun straat met oud en nieuw vuurwerkvrij wordt. De vuurwerkvrije straten worden door de gemeente voorzien van een vuurwerkverbodsbod.



GroenLinks Rotterdam