Politie Gelderland-Zuid

4 aanhoudingen rond alcohol

Wijchen/Culemborg/Tiel, 28-12-2008 o Zaterdagavond en -nacht hield de politie in de regio vier personen aan voor alcoholgerelateerde feiten. Twee man voor rijden onder invloed en twee vanwege openbare dronkenschap. Bij deze laatste twee ging eentje met behoorlijke agressie gepaard, bij de ander bleken nog twee openstaande vonnissen in het spel.

De twee aanhoudingen voor rijden onder invloed van alcohol waren in Wijchen en Culemborg. Op de Klapstraat in Wijchen rook een bestuurder bij staandehouding dermate naar alcohol dat een blaastest werd afgenomen. De "F" is doorgaans een indicatie voor aanzienlijk alcoholgebruik. Dit wees de ademanalyse even later ook uit met een uitslag van 460 ug/l, ruim twee keer de toegestane hoeveelheid. Een 28-jarige Wijchenaar is met een proces-verbaal en rijverbod van 6 uur in vrijheid gesteld.
In Culemborg hield de politie op de Waldeck Pyrmontdreef een 42-jarige inwoner van deze plaats aan. Hij blies met 250 ug/l iets boven de strafbare limiet van 220. De man kreeg eveneens een proces-verbaal en een rijverbod van een uur.

Openbare dronkenschap
Agenten in burger zagen in Wijchen een man wildplassen tegen de markeringsborden op de Woeziksestraat. Toen zij hem hierop aanspraken, begon hij te schelden en dreigen. De man, van 39 jaar uit Nijmegen, kon amper op zijn benen staan. Bij het achteruit lopen kwam hij ten val met zijn hoofd tegen de bumper van een taxi en vervolgens op de straat. Omdat de Nijmegenaar bewusteloos leek, werd direct een ambulance gewaarschuwd. Die bleek even later niet meer nodig. Wel gedroeg de man zich dusdanig agressief dat de agenten hem geboeid meenamen naar het bureau. Hij is aangehouden voor openbare dronkenschap en kreeg ook een boete mee voor het wildplassen. Van de taxichauffeur wordt een getuigenverklaring opgenomen. In Tiel hield de politie een 34-jarige plaatsgenoot aan op het Bleekveld. Daar zagen agenten twee man achter elkaar aan gaan. In eerste instantie leek dit op dollen, maar toen de agenten uit hun auto stapten, bleek het ernst. Toen de mannen de politieagenten zagen, ging de 34-jarige er hardrennend vandoor. Hij liep recht in de armen van een hondengeleider die verderop met zijn diensthondenbus stond. Omstanders gaven al aan dat de man zeer onder invloed verkeerde, zo bleek ook. Eenmaal op het politiebureau kwam bij het natrekken van alle gegevens naar voren dat de verdachte nog 100 dagen moest uitzitten. Daarom is de Tielenaar overgedragen aan justitie. (08)