Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 12 december 2008

Het levensverhaal van Leny Boeken -Velleman centraal

Breekbaar maar niet gebroken

Op zondag 28 december 2008 is kampoverlevende Leny Boeken-Velleman aanwezig om haar verhaal over onderduik en gevangenschap met bezoekers te delen. Ze zal geïnterviewd worden door Ben Nijhuis. De aanvangstijd van de lezing is 14.00 uur.

Leny Boeken-Velleman (1922) overleefde Auschwitz en Groß-Rosen als enige van haar familie. Sinds jaren is zij bereid op bijzondere wijze haar verhaal te vertellen. Bij velen is zij bekend door haar trouwe deelname aan de 'Polenreis', een jaarlijkse reis georganiseerd door het Nederlands Auschwitz Comité. Onlangs is bij Uitgeverij Verbum onder de titel Breekbaar, maar niet gebroken een boek over haar leven geschreven. Schrijver Ben Nijhuis legde in deze publicatie op indringende wijze de ervaringen van Leny Boeken-Velleman vast.

In het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is in de kerstvakantie ook een fototentoonstelling over Leny Boeken-Velleman te bezichtigen. Julie Blik (1968) fotografeerde haar gedurende drie jaar. Ze deed dit met de overtuiging dat Leny's verhaal nog steeds verteld moet worden. In haar foto's zoekt Julie niet naar gemakkelijke antwoorden. Zij zegt zelf: 'De kracht van Leny Boeken-Velleman is belangrijk, maar ook de complexiteit en het leed van haar geschiedenis. Met mijn camera heb ik laag voor laag het leven van deze uitzonderlijke vrouw afgetast.' Uit de foto's spreken gevoelens van eenzaamheid en pijnlijke trauma's, maar ze zijn tegelijkertijd verweven met heldere, onsentimentele beelden waarin je een overlever ziet met een ongelooflijke kracht en ook humor. Het is zuivere documentaire fotografie die meer laat zien dan alleen het onderwerp zelf, maar ook raakt aan meer universele thema's.

Het levensverhaal van Leny Boeken-Velleman op zondag 28 december a.s. om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De lezing is inbegrepen bij de entree voor het museum.