Gemeente Brummen


Koninklijke onderscheiding voor Brummenaar Van Hierden

(Oorspronkelijke publicatie datum: 28-12-2008)

Zaterdagavond 27 december reikte loco burgemeester Geert van Klinken een koninklijke onderscheiding uit aan de heer Joop van Hierden uit Brummen. De 74-jarige Van Hierden is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en kreeg het bijbehorende lintje opgespeld. De huldiging vond plaats tijdens het jubileumconcert (45 jaar) van het Harmonie Orkest Brummen (HOB) in de Katholieke Kerk in Brummen.

De heer Van Hierden is van grote waarde voor de muziekvereniging HOB maar ook zijn bijdrage aan de Brummense samenleving mag niet onvermeld blijven. Hij kenmerkt zich door een grote belangeloze inzet. Sinds de oprichting in 1963 is hij lid van de vereniging en in 1970 werd hij gekozen als voorzitter. Dit bleef hij tot 1995. Een voorzittersschap van 25 jaar. Daarna is hij nog negen jaar penningmeester van de muziekvereniging geweest. Nog steeds is hij als leider actief van de opleidingsorkesten en dirigent van het koperensemble. Al jarenlang treedt het koperensemble een aantal keren per jaar belangeloos op voor cliënten van woonzorgcentrum Tolzicht. Dit tot groot genoegen van de toehoorders.

Begin 1980 ontstonden er wachtlijsten voor muziekopleidingen bij de muziekschool in Dieren. Om de kinderen niet te lang laten wachten heeft Joop van Hierden zelf muziekopleidingen opgezet, waardoor men in Brummen muziekonderwijs kon volgen. Deze opleidingen zijn momenteel tot professioneel niveau uitgebouwd en worden nog steeds in Brummen verzorgd.

Aan muzikale activiteiten in de gemeente Brummen levert hij sinds 1997 zijn bijdrage door het begeleiden van de muziekgroep voor musicals van de gezamenlijke kerken in Brummen. Tijden tevoren bekijkt hij welke instrumenten zich hebben aangemeld en herschrijft hij de muziek, zodat allen die zich hebben opgegeven mee kunnen spelen. Hij woont de vergaderingen bij, leidt de repetities, niets is hem te veel.

Op provinciaal niveau verzorgt de heer Van Hierden de coördinatie van de jaarlijkse play-inn, waar sinds 1984 muzikanten van alle leeftijden samenkomen om in één dag een concertprogramma in te studeren en uit te voeren, waarbij het samenspelen en promoten van blaasmuziek voorop staan. In 2003 mocht de heer Van Hierden de culturele prijs van de gemeente Brummen in ontvangst nemen.

De inzet van Joop Van Hierden overstijgt het normale, gezien de grote hoeveelheid tijd die hij in de vereniging stopt en heeft gestopt. Nog steeds is hij vraagbaak en adviseur voor het huidige bestuur. De vereniging staat altijd voorop en komt op de eerste plaats.