Gemeente Heemskerk


zaterdag, 27 december 2008

Al het vrijwilligerswerk in Heemskerk verzekerd

Binnenkort zijn de vrijwilligers die in Heemskerk voor een organisatie vrijwilligerswerk verrichten, verzekerd. Het gaat daarbij om klaar-overs, voorleesouders, tafeltje-dek-je bezorgers en bijna alle anderen die belangeloos op enige wijze hun kennis, arbeid en tijd ter beschikking stellen zonder dat daar enige vergoeding tegenover staat.

Alle vrijwilligers, waaronder ook mensen die namens een Heemskerkse vrijwilligersorganisatie elders in Nederland vrijwilligerswerk verrichten, zijn verzekerd. Onder een vrijwilliger verstaat de gemeente nagenoeg iedereen die in enig organisatorisch verband onverplicht en onbetaald werkzaamheden verricht ten behoeve van anderen en / of de samenleving waarbij een maatschappelijk belang wordt gediend. Al deze vrijwilligers zijn verzekerd, ongeacht hun leeftijd, ook bij eenmalige activiteiten. Er is geen minimum aantal uren en het geldt ook voor kerkelijk werk en buurtactiviteiten. Vrijwilligers bij brandweer en politie, mantelzorgers en stagiairs die in het kader van een maatschappelijke stage voor scholieren werkzaam zijn, vallen niet onder de definitie van vrijwilliger die de gemeente hanteert. De reden hiervoor is dat voor deze groepen andere regelingen gelden.
De nieuwe vrijwilligersverzekering dekt risico's die verband houden met het vrijwilligerswerk. Hierbij valt te denken aan de ongevallenverzekering en persoonlijke eigendommenverzekering, de aansprakelijkheid-, de bestuurdersaansprakelijkheid-, de verkeersaansprakelijkheid- en de rechtsbijstandverzekering.

Schade
Bij schade stuurt de vrijwilliger of de rechtspersoon het digitale schadeformulier (verkrijgbaar via de gemeente, afdeling verzekeringen) naar de gemeente. Voordat de schadeclaim door de gemeente (digitaal) wordt ingediend bij de verzekeraar, kan de gemeente Heemskerk desgewenst de gegevens nagaan bij de verenigingen of organisaties. De schade wordt rechtstreeks met de benadeelde afgewikkeld. De gemeente heeft deze verzekering afgesloten omdat uit landelijk onderzoek gebleken is dat lang niet alle vrijwilligers voldoende verzekerd zijn voor de risico's, die zij lopen bij het uitoefenen van hun vrijwillige taken. De gemeente Heemskerk wil de deelname van vrijwilligers bij maatschappelijk activiteiten stimuleren.

---