Gemeente Heemskerk


zondag, 28 december 2008

Controle en handhaving fietsparkeerplaatsen

De gemeente heeft gebieden aangewezen waar het verboden is fietsen of bromfietsen onbeheerd buiten de daarvoor bestemde ruimten of plaatsen te laten staan. Met deze regeling kan de gemeente als dat nodig is fietsparkeeroverlast voorkomen en optreden tegen fietsers die geen gebruik maken van fietsrekken die aan het keurmerk voldoen. De maatregel is ook bedoeld ter preventie van fietsendiefstal.

Het gaat om het stationsgebied (treinstation), winkelcentra (centrum, Europaplein en Gildenplein), sportaccommodaties (sportboulevard, Oosterweg, Hoflaan en sportpark Assumburg), flatcomplexen (Luxemburglaan, Debora Bakelaan, Jan Ligthartstraat en Maerelaan) en bushaltes (Ruysdaelstraat en Jan Ligthartstraat). Om bij het station doorstroming van fietsen te bevorderen en voldoende stallingsmogelijkheden te behouden mag een fiets op deze plaats ook niet langer dan vier weken onafgebroken gestald staan. Er komen borden bij de gebieden waar fietsen niet buiten de fietsparkeerplaatsen mogen worden gestald. De maatregel is opgenomen in de Algemene Plaatselijke Verordening.

Bestrijding fietsendiefstal
De gemeente Heemskerk heeft al een pakket aan maatregelen genomen om fietsendiefstal te bestrijden. Zo zijn er bij het zwembad en het station camera's geplaatst en zijn er in het centrum, op de sportboulevard, bij flatcomplexen en bij bushaltes fietsparkeervoorzieningen geplaatst die aan het keurmerk voor veilige stalling voldoen. Daarnaast is er met de omliggende gemeenten een Algemene FietsAfhandelCentrale (AFAC) opgericht. De AFAC is een opslagplaats voor alle fietsen die in de IJmond worden verwijderd of zijn gevonden. De binnengekomen fietsen worden geregistreerd en gecontroleerd op diefstal. Ook maatregelen op het gebied van heling zijn in voorbereiding.

---