Geweld tegen Gaza: disproportioneel en doodlopend

28/12/2008 17:44

Cordaid

De massale aanval van Israël op de belegerde bevolking van Gaza schokt iedereen die streeft naar een vreedzame oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zowel de omvang van Israëls bombardementen alsmede de mate waarin burgerdoelen in Gaza zijn aangevallen, staan in geen verhouding tot de dreiging die van Gaza uitgaat richting Israël.

Met haar aanvallen op Gaza begeeft Israël zich steeds verder op de doodlopende weg van geweld om het Israelisch-Palestijnse probleem op te lossen. Decennia van geweld en tegengeweld hebben genoegzaam aangetoond dat er geen militaire oplossing voor het conflict is. De Israëlische gemeenschap zou dat nu eindelijk moeten erkennen.

Terwijl in Afghanistan iedereen inmiddels ervan overtuigd is dat ook daar een militaire overwinning niet haalbaar is en onderhandelingen met de Taliban noodzakelijk zijn, blijven Israël en de internationale gemeenschap diezelfde noodzaak voor het Israëlisch-Palestijnse conflict ontkennen. De ongerechtvaardigde politieke uitsluiting van Hamas legitimeert al anderhalf jaar het afknijpen van anderhalf miljoen inwoners van Gaza.

Israëls bombardementen verslechteren de al maanden durenden humanitaire noodsituatie in Gaza. De opgesloten bevolking heeft geen mogelijkheid om een veilig heenkomen te zoeken. De VN en andere hulporganisaties worden niet in staat gesteld in deze situatie van menselijk lijden en vernietiging de getroffen bevolking bijstaan. Israël staat geen hulp toe. Ook Cordaid kan niets doen voor haar partnerorganisaties in Gaza, die daar proberen de bevolking zo goed en kwaad als mogelijk bij te staan.

De internationale gemeenschap waaronder de EU kan niet langer toekijken en moet de betrokken partijen aansporen zich te houden aan internationaal en humanitair recht. Dit betekent dat Israël en Hamas onderlinge gevechten onmiddellijk moeten staken en dat Israël de broodnodige humanitaire hulp aan de noodlijdende Gazanen niet langer moet blokkeren.





http://www.cordaid.nl