Ingezonden persbericht

PERSBERICHT: Bevolking Gaza schreeuwt om bescherming

28 december 2008

De Israëlische aanval op de Gazastrook vormt een ongekend dieptepunt in de steeds verder escalerende spiraal van geweld in de regio. De Israëlische regering legitimeert de luchtaanvallen als reactie op de raketbeschietingen vanuit Gaza na de beëindiging van het staakt het vuren tussen Israël en Hamas. Maar de recente gewelddadige escalatie is niet los te zien en mede het gevolg van de contraproductieve politieke isolatie van Hamas en onaanvaardbare economische en humanitaire blokkade van Gaza.

Het disproportionele militaire geweld maakt een definitief einde aan het Annapolis vredesproces, voor zover dat ooit levensvatbaar is geweest. Een politieke oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict lijkt verder weg dan ooit en vergt een doortastend, geloofwaardig en eensgezind optreden van de internationale gemeenschap. De internationale gemeenschap heeft hierin tot nu toe ernstig gefaald.

Onmiddellijke stopzetting van alle geweld, ongehinderde toegang van Palestijnse burgers tot humanitaire hulp en onvoorwaardelijke politieke dialoog met alle partijen is nu van het grootst mogelijke belang, aldus United Civilians for Peace (UCP), een coalitie van vredes- en ontwikkelingsorganisaties.

De jongste bloedige aanvallen op het dichtbevolkte Gaza vormen vanwege het disproportionele en ongediscrimineerde karakter een ernstige schending van de Vierde Conventie van Genève en zijn daarom een oorlogsmisdaad. UCP steunt de dringende oproep van de secretaris-generaal van de VN, die stelt dat Israël zijn verplichtingen voortvloeiend uit internationaal humanitair recht en de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens moet naleven. United Civilians for Peace veroordeelt het excessieve geweld door Israel waardoor inmiddels al bijna 300 mensen zijn gedood en honderden werden verwond, en de raketaanvallen door Palestijnse extremisten die tot nu toe één Israëlisch slachtoffer hebben geëist.

Op 5 december riep UCP Maxime Verhagen, Minister van Buitenlandse Zaken, op om zich binnen de Europese Unie sterk te maken voor de beëindiging van de blokkade van de Gazastrook. UCP roept de minister opnieuw en met klem op zijn inzet niet te beperken tot een plichtmatige verklaring van zorg over de situatie in Gaza en een oproep aan Israël om maximale terughoudendheid te betrachten, om burgerslachtoffers te voorkomen. UCP roept de Nederlandse regering op om al haar diplomatieke middelen in te zetten om te zorgen dat de aanvallen op de Gazastrook en de blokkade onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden beëindigd.

Het Nederlandse parlement dient op korte termijn de effecten van de politieke isolatie van Hamas, de blokkade van Gaza en de recente gewelddadige escalatie te evalueren en mede op basis daarvan het beleid inzake het Israëlisch-Palestijnse conflict te herzien.

De militaire woordvoerder van Israël gaf eerder aan dat de recente luchtaanvallen slechts het begin zijn. Als dit het geval is, dan heeft de Nederlandse regering wederom de kans te bewijzen of het staat voor het recht van de sterkste of dat het staat voor de kracht van het recht en opkomt voor de bescherming van een burgerbevolking onder bezetting zoals gewaarborgd in het internationale recht.

United Civilians for Peace (UCP) is een samenwerkingsinitiatief van Oxfam Novib, Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi dat zich inzet voor een rechtvaardige oplossing van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

----------
Noot voor redactie,