Ministerie van Defensie

Veel animo voor winkelstraat Uruzgan

29 december 2008, 11.42 uur

Trotse eigenaren voor de aaneengesloten winkelrij op de oude bazaar van Sorkh Morghab. Een vergadering van stam- en dorpsoudsten heeft in Sorkh Morghab geleid tot de verdeling van zestien nieuwe winkels. Tekenend voor het belang van deze opdeling van de oude bazaar was de aanwezigheid van de provinciale regeringsvertegenwoordigers in de soms nog roerige omgeving van patrouillebasis Buman, ten noorden van Tarin Kowt.

Een Afghaanse commissie, bestaande uit de lokale leiders en regeringsvertegenwoordigers, had alle potentiële winkeliers van Sorkh Morghab uitgenodigd de shura op 23 december bij te wonen. Uiteindelijk verscheen ruim 150 man. De commissie gaf de stamoudsten de opdracht iemand van de eigen stam voor te dragen als winkeleigenaar, zodat de winkels evenredig onder de verschillende stammen verdeeld zouden worden. De uiteindelijke bekendmaking van de nieuwe winkeliers werd gevierd met een groot feestmaal.

Trekpleister
Een dag na de verdeling opende de eerste shop, gespecialiseerd in het vullen van gasflessen, haar deuren. De andere eigenaren verkopen vooral groente, fruit, vlees, kleding en brandstof. De start van winkels en bedrijven is goed voor de sociaaleconomische ontwikkeling van Uruzgan. Dat blijkt ook uit de eerste geluiden die er zijn om meerdere winkels te openen en enkele honderden quala's te bouwen rondom de economische trekpleister.

Samenwerking
De stam- en dorpsoudsten kwamen bijeen in door het Provinciaal Reconstructie Team opgezette tenten

De voorbereiding en beveiliging van de bijeenkomst was in handen van Nederlandse militairen van het Provinciaal Reconstructie Team en de Battlegroup. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met het Afghaanse leger en de Afghaanse politie, welke werd begeleid door het Nederlandse Police Mentoring Team.