Lotto Jackpot van 17,8 miljoen euro valt in Gennep

De Jackpot van Lotto is in Gennep gevallen. Het is de op één na hoogste Jackpot van Lotto die ooit is gevallen. In 2005 keerde Lotto 20,8 miljoen euro uit. De prijs van 17,8 miljoen euro viel op het lot van een man uit Gennep die al jaren wekelijks meespeelt met Lotto. De winnaar was sprakeloos en verklaarde aan De Lotto dat hij nog niet weet wat hij met het geld gaat doen. "Wekelijks speel ik met mijn zoon en dochter mee met de zaterdagtrekking van Lotto. We spelen altijd met vaste getallen, de verjaardagen van onze dierbaren. Het moet echt nog tot ons doordringen dat we zoveel geld gewonnen hebben."

Het zal je maar gebeuren dat je in een klap multimiljonair bent. Wat doe je dan? In de afgelopen zeven jaar kwamen er dankzij de kansspelorganisatie 145 nieuwe Lottomiljonairs bij in Nederland. In 2008 zijn er al 18 spelers die een miljoen euro of meer hebben gewonnen. De nieuwe Jackpot start weer op een bedrag van 5 miljoen euro en kan oplopen tot 30 miljoen euro.

Volgens Harrie Linders, algemeen directeur van De Lotto is het voor de winnaar van zo'n enorm bedrag altijd belangrijk dat er voor goede begeleiding wordt gezorgd. "Wij nodigen winnaars uit op kantoor om ze te feliciteren, maar er wordt daarnaast altijd een gesprek met een onafhankelijke notaris gemaakt, die ze advies kan geven en van meer informatie kan voorzien. Denk bijvoorbeeld aan schenkingsrecht, beleggingen en dergelijke. Belangrijke zaken om advies over te krijgen, zeker gezien de kredietcrisis. De meeste winnaars kopen een nieuwe auto of investeren het in hun huis. Daarna leven ze gewoon als nuchtere Hollanders verder."

Iedereen wint met Lotto
Niet alleen Lottospelers winnen met Lotto maar ook goede doelen winnen. "Zonder De Lotto kunnen de Nederlandse sportorganisaties en veel goede doelenorganisaties niet voortbestaan", stelt Linders. "Lottospelers dragen al bijna vijftig jaar bij aan een goed sportklimaat." Na de overheid is De Lotto al 47 jaar de grootste structurele financier van de Nederlandse sportwereld. Van de netto-opbrengsten van De Lotto en Toto gaat maar liefst 73,5% naar sport en lichamelijke vorming; van de netto-opbrengst van Krasloten nog eens 65%. Deze afdracht, die in 2007 in totaal 39 miljoen euro bedroeg, wordt verdeeld door NOC NSF. Naast de topsport profiteert ook de amateursport en breedtesport van een grote jaarlijkse bijdrage.