Politie Brabant Zuid-Oost

Vanavond Technische Recherche bij Omroep Brabant

Eindhoven, 29-12-2008 o Het opsporingsprogramma "Bureau Brabant" zal het jaar 2008 op een speciale manier uitluiden. In een 35 minuten durende special krijgt de burger een bijzonder inkijkje in de keuken van de Technische Recherche van het politiekorps Brabant Zuid-Oost.

Amerikaanse televisieseries als 'CSI New York', waarin juist het werk van de technische recherche vaak tot de oplossing van een misdaad leidt, zijn razend populair. Maar lijkt het ook op de werkelijkheid en de dagelijkse praktijk die de Brabantse rechercheurs meemaken? Oordeelt u zelf vanavond op tv.

Reconstructie

In de documentaire wordt, aan de hand van een reconstructie van een niet bestaande moordzaak, stap voor stap getoond wat de sporen die een dader achterlaat de logo Bureau Brabantrechercheurs vertellen over wat er is gebeurd. En hoe zij met die sporen zon zwaar misdrijf kunnen oplossen. We zien onder meer hoe sporen op verschillende plekken worden veiliggesteld, en wat daar vervolgens mee gebeurd. Zo wordt door speciaal opgeleide forensische duikers het moordwapen in een kanaal opgedoken en wordt ballistische onderzoek (schietproeven met het moordwapen) gedaan. Met speciale technieken worden vingerafdrukken zichtbaar gemaakt, voetsporen onderzocht en DNA materiaal veilig gesteld en onderzocht. Door een helicopter van de KLPD worden luchtopnames gemaakt en de dader wordt door een arrestatieteam van zijn bed gelicht. In de documentaire vertellen de technisch rechercheurs ook zeer openhartig over hoe zij omgaan met dood en verdriet.

Kortom een intrigerende kijk in de wereld van de Technische Recherche!

Uitzending

De eerste uitzending van Bureau Brabant is op vanavond om 18.00 uur op Omroep Brabant. Daarna wordt het programma ieder uur herhaald , de laatste uitzending is op dinsdag 30 december om 17.00 uur.

Later is de uitzending ook terug te kijken op de internetsite van Bureau Brabant.