Artsen zonder Grenzen


Artsen zonder Grenzen bestrijdt ebola-uitbraak in DR Congo

29/12/2008 11:46 -- In Democratische Republiek Congo werken 9 ebolaspecialisten van Artsen zonder Grenzen in de provincie West-Kasaï (centraal-Congo). Sinds 27 november zijn hier 35 patiënten geregistreerd die (vermoedelijk) aan ebola lijden, waarvan 11 aan de ziekte bezweken zijn. Bloedstalen die naar laboratoria in Gabon werden gestuurd, hebben positief getest op het ebolavirus.

Ons team heeft in het dorp Kaluamba een isolatie-unit met 6 bedden opgezet. Hier behandelen onze medewerkers op dit moment 3 patiënten. Waarschijnlijk zijn 102 mensen in het dorp in contact met het virus geweest; zij staan onder medische controle van het team. In het dorp Kampungu bouwt het team een isolatie-unit met een capaciteit van 25 bedden, in voorbereiding op verspreiding van de ziekte.

Het Artsen zonder Grenzen team bestaat uit 9 ebolaspecialisten en ondersteunende staf waaronder logistieke medewerkers. Een psycholoog is onderweg. Het team werkt samen met de provinciale gezondheidsautoriteiten. Het medische team biedt hulp aan alle mensen die de ziekte vermoedelijk hebben opgelopen. Ebola is zeer besmettelijk en dodelijk. Er zijn geen medicijnen tegen de ziekte. Het team behandelt de symptomen om de ziekte dragelijker te maken, dient antibiotica toe en voorkomt met infusen dat de mensen uitgedroogd raken. Een klein deel kan zo de ziekte overleven.

Prioriteit bij een uitbraak is het isoleren van de patiënten om verspreiding van het virus tegen te gaan. Daarom identificeert Artsen zonder Grenzen mensen die mogelijk met mensen die aan ebola lijden (of hebben geleden) in contact zijn geweest. Als er nieuwe sterfgevallen zijn, is het van cruciaal belang dat de lichamen goed begraven worden.

De ebola-uitbraak leidt tot vele geruchten, angst en verwarring bij de bevolking. Daarom gaat het team ook op pad om de situatie in omliggende gebieden te onderzoeken. Daarnaast geven zij voorlichting, zowel in het Frans als in lokale talen. In kerken en scholen worden posters opgehangen, via radiozenders worden berichten uitgezonden en zij spreken met gemeenschapsleiders en gezondheidswerkers.

Daarnaast geven we training aan personeel van gezondheidsvoorzieningen over hoe de ziekte herkend kan worden, over de behandeling, hoe besmetting voorkomen kan worden en hoe de gemeenschap ingeschakeld kan worden tijdens de uitbraak.

Meer weten over ebola? Bekijk onze webfilm »
Dit is niet de eerste keer dat Artsen zonder Grenzen in actie komt tijdens een uitbraak van ebola in Congo. Lees het dagboek van water- en hygiënespecialist Zoe Young van vorig jaar »