Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuwjaarsconcert NNO en NNCK met muziek uit The Last Night of the Proms

Groningen, 16 december 2008 - Van 2 tot 10 januari brengt het NNO haar traditionele Nieuwjaarsconcert, met dit jaar onder leiding van dirigent Hans Leenders de muziek uit The Last Night of the Proms. Met het Noord Nederlands Concertkoor wordt het publiek getrakteerd op de beroemde hymnen zoals Zadok the Priest, Rule Britannia, Land of Hope and Glory die de Last Night of the Proms tot zo'n daverend spektakel maken. Natuurlijk wordt dit Nieuwjaarsconcert afgesloten met de hoogtepunten uit het werk van Johann Strauss.

Ook speelt het NNO het meeslepende deel uit het ballet Spartacus van Katchaturian, muziek die warme herinneringen oproept aan James Onedin en zijn zeilschepen.

Er zijn nog kaarten beschikbaar via www.nno.nu. Stadskanaal is reeds uitverkocht.

HET NOORD NEDERLANDS CONCERTKOOR (NNCK)
Het Noord Nederlands Concertkoor (NNCK) werd in 1991 opgericht op initiatief van het Noord Nederlands Orkest. Onder auspiciën van het NNO bouwt het koor onder leiding van Louis Buskens en Leendert Runia aan een breed repertoire. Het NNCK verzorgt in diverse concertzalen en theaters in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe concerten. Het koor bestaat uit circa 100 geselecteerde zangers en zangeressen uit Friesland, Drenthe en Groningen en is een 'projectkoor': het koor komt bijeen wanneer het NNO symfonische werken programmeert voor koor en orkest. In de loop der jaren werden NNCK en NNO gedirigeerd door bekende dirigenten uit binnen- en buitenland, zoals Alexander Vedernikov, Alexander Liebreich, Jacek Kaspszyk, Jan Willem de Vriend, Jean Fournet, Viktor Liberman, Roy Goodman, Ivor Bolton, Bramwell Tovey en Michael Hofstetter. Door de zeer zorgvuldige en geconcentreerde manier van instuderen heeft het NNCK in de loop der tijd bijzonder succesvolle concert- en radio-uitvoeringen gegeven. Later werd aan het repertoire van het NNCK een gevarieerde verzameling werken toegevoegd. Van hedendaags tot barok. Van klassiek tot hoogromantiek. Twee jaar geleden zong het koor bij het concert van het NNO tijdens het Arvo Pärt Festival, in The Queen Symphony van Kashif, de Messiah van Händel, de Matthäus Passion van Bach en de Derde symfonie van Johan de Meij in maart 2006. In 2007 vierde het NNCK haar 15-jarig bestaan met onder andere een indrukwekkende uitvoering van Ein Deutsches Requiem van Brahms. In het najaar van 2007 zong het NNCK in Parijs de Achtste symfonie - Lieder der Vergänglichkeit van Penderecki. Daarnaast heeft het koor meegewerkt aan diverse CD-opnames en werkte het koor mee aan van de succesvolle openluchtopera's van het NNO.

Concerten

vr 2 januari | Leeuwarden | 20.15 uur

Kaartverkoop en - informatie: www.harmonie.nl of (058) 233 02 33

zo 4 januari | Meppel | 11.30 uur

Kaartverkoop en - informatie: www.schouwburgogterop.nl of (0522) 25 42 42 di 6 januari | Groningen | 20.15uur | HANZEVAST NIEUWJAARSCONCERT

Kaartverkoop en - informatie: www.oosterpoort.nl of (050) 368 03 68

wo 7 januari | Stadskanaal | 20.00 uur | UITVERKOCHT

Kaartverkoop en - informatie: www.theatergeertteis.nl 0f (0599) 63 17 31 do 8 januari | Emmen | 20.15 uur
Kaartverkoop en - informatie: www.muzeval.nl of (0591) 61 70 00

vr 9 januari | Hoogeveen | 20.15 uur

Kaartverkoop en - informatie: www.detamboer.nl of (0528) 28 01 80 za 10 januari | Drachten | 20.00 uur
Kaartverkoop en - informatie: www.lawei.nl of (0512) 33 50 50

Programma
Elgar Pomp and Circumstance - Military March nr. 4 Elgar Nimrod uit Enigma varieties
Holst |ork. Williams I Vow to Thee, my country
Vaughan Williams Fantasie on Greensleeves
E. Coates London - Knightsbridge (march)
Elgar Chanson de matin
Händel | arr. E Silas Zadok the Priest (Coronation Anthem) Clarke | arr. H. Wood Trumpet Voluntary - The Prince of Denmark's March Katchaturian Adagio Spartacus - Thema uit Onedin Line Wood Fantasy on British Sea Songs
Parry | arr. Elgar Jerusalem
Elgar Pomp and Circumstance - Military March nr. 1 Arne | arr. Sargent Rule Britannia
Extra! Verassingsencore

Dirigent Hans Leenders
Koor NNCK, instudering Leendert Runia

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina en Philip Glass Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Met ingang van seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

{Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht