Provincie Flevoland

Provincie Flevoland investeert in fietspaden landelijk gebied

De provincie Flevoland investeert in de verbetering van vier fietspaden in het landelijk gebied. Deze fietspaden leveren een bijdrage aan de economische en recreatieve ontwikkeling van het Flevolandse platteland. De provincie stelt voor drie fietspaden Europese geld beschikbaar. Lelystad ontvangt 190.685 euro voor een fietspad tussen Aviodrome en Talingweg. Zeewolde krijgt 146.ooo euro voor de verharding en verbreding van 6 km fietspad op de Nijkerkerdijk en Hajé Vastgoed B.V. ontvangt 25.000 euro voor de aanleg van het fietspad in het Ooievaarsplasgebied. De provincie vult dit laatste bedrag aan met 5000 euro. De provincie stelt 50.000 euro beschikbaar aan het Waterschap Zuiderzeeland voor de realisatie van een deel van de landelijke fietsroute op de Westermeerdijk ten noorden van Urk.

Aanleg missing link Ooievaarsplas

Dit project omvat de doortrekking van het in 2003 gerealiseerde (doodlopende) fietspad vanaf Hajé restaurant De Lepelaar langs de Ooievaarsplas naar het bestaande fietspad richting Knardijk, zodat een doorgaande natuurlijke fietsroute aan de oostzijde van de A6 tussen Lelystad en Almere ontstaat. Het fietspad is inmiddels gerealiseerd en het restaurant ligt nu langs de doorgaande fietsroute. Voor roeiboten en kano's komt er een voorziening bij een stuw zodat ook recreanten per kano/roeiboot het gebied in kunnen en bij het restaurant kunnen aanmeren. De totale kosten van dit project bedragen 80.000 euro.

Verbinding Aviodrome en Talingweg

Met het verbinden van Natuurpark Lelystad aan het Knarbos met het nieuwe fietspad langs de Eendenweg krijgt het rondje Lelystad meer mogelijkheden. Dit vrij liggende fietspad verhoogt de
verkeersveiligheid en is een belangrijke schakel voor de recreatieve fietser. De projectkosten zijn begroot op 399.404 euro.

Reconstructie fietspad Nijkerkerdijk

Het fietspad op de Nijkerkerdijk is door erosie en bermbegroeiing minder begaanbaar. Het huidige schelpenpad wordt daarom vervangen door een betonnen fietspad. Het pad wordt verbreed tot 1,80 meter, zodat het voor meerdere doelgroepen te gebruiken is.
Het fietspad langs en over de Nijkerkerdijk, vanaf de Nijkerkersluis tot aan de Slingerweg (N7O4), leidt langs het Hulkesteinse bos en het Nijkerkernauw. Het fietspad wordt door toeristen gebruikt die in Zeewolde en omgeving verblijven en heeft een recreatieve functie voor inwoners uit Zeewolde, Nijkerk en Bunschoten-Spakenbrug. De provincie betaalt de helft van de begrote kosten van 292.094 euro. De gemeente Zeewolde, Waterschap Zuiderzeeland en Staatsbosbeheer nemen gezamenlijk de andere helft voor hun rekening.

Meer comfort voor fietsers Westermeerdijk

Er loopt een landelijke fietsroute over de dijk van Urk naar Lemmer. Met dit project is tussen Urk en het Schapenpad ten noorden van Urk, het pad over een lengte van ongeveer 4 km verbeterd. Bij recente stormen is een deel van de aanwezige verharding op de Westermeerdijk los gekomen. Dat is voor het waterschap aanleiding om de verharding aan te passen, met als voordeel dat het fietspad dan ook te gebruiken is als beheersweg door Waterschap Zuiderzeeland. Het waterschap wil recreatief medegebruik verbeteren en tegemoet komen aan het fietscomfort. Daarom is besloten te kiezen voor asfaltverharding in plaats van het verzwaren van de bestaande betonzuilen. In de oude situatie was het pad namelijk niet prettig voor fietsers. De totale kosten bedragen 818.229 euro. Waterschap Zuiderzeeland draagt 768.229 euro bij aan het project.

Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

De drie eerstgenoemde projecten zijn (mede) mogelijk gemaakt door het Europese landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het
Plattelandsontwikkelingsprogramma 2007-2013 (POP2) is een Europees subsidieprogramma waarin een vitale, duurzame agrarische sector, de kwaliteit van natuur en milieu, en de leefbaarheid van het platteland centraal staan. Voor projecten die aansluiten bij POP2 is in de periode 2007 - 2013 in totaal meer dan 2 miljard euro beschikbaar voor het Nederlandse platteland. Daarvan is bijna EUR 500 miljoen afkomstig uit het Europese Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling van de Europese Unie. POP2 biedt kansen en mogelijkheden voor onder meer: het ondersteunen van toeristische activiteiten op het platteland, steun aan kleine ondernemingen, agrarisch natuur- en landschapsbeheer, dorpsvernieuwing, modernisering van landbouwbedrijven bijvoorbeeld door jonge boeren of milieu-investeringen), het verbeteren van de infrastructuur in de landbouw, het verbeteren van het cultureel en landelijk erfgoed en het ondersteunen van lokale Leadergroepen en samenwerkingsprojecten. Dit alles moet leiden tot een mooier, vitaler en leefbaarder platteland! Meer informatie over POP2 en Leader op http://provincie.flevoland.nl

De provincie steunt de vier fietspaden vanuit het provinciaal Meerjarenprogramma Flevoland (pMJP). De 50.000 euro die de provincie beschikbaar stelt aan Waterschap Zuiderzeeland voor de realisatie van een deel van de landelijke fietsroute op de Westermeerdijk ten noorden van Urk, komt uit het Investeringsbudget Landelijk Gebied (ILG).