Senternovem


06-01-2009 | Bedrijven niet bereid om te betalen aan milieu in de keten

`Supply chain of the future' in de papierbranche

`Supply chain of the future' is één van de programma's uit het Businessplan EnergieTransitie 2009-2012. Het Businessplan bevat vijf programma's die bijdragen aan de halvering van het energieverbruik van de papier- en kartonindustrie in 2020. Via Supply Chain of the future wil de papier- en kartonindustrie 15% materiaal besparen, 20% energie besparen, en meer hoogwaardige producten creëren in de totale keten.

Tijdens de deelsessie Supply chain of the future van de expertmeeting Ketenefficiency op 28 november 2008 zijn potentiële ketenpartners via de papier- en kartonindustrie uitgenodigd om over de eigen bedrijfsgrenzen te kijken en de keten beter te formuleren. Om samen te bekijken of en bij welke schakel in de keten zij met elkaar kunnen samenwerken op het gebied van optimalisatie en innovatie.

De conclusie is dat klanten en daarmee ook de bedrijven in eerste instantie niet bereid zijn om te betalen aan het milieu in de keten. De winst moet duidelijk zijn voor allen. Bewustwording van de noodzaak tot duurzaamheid is daarbij van groot belang.

1. Hoe vertaal je de winst naar klanten; bijvoorbeeld CO2-winst? We gaan concepten bedenken. Spelers zoals retailers en foodindustrie zijn al wat verder in hun gedachtengoed, maar ook in uitwerking (bijvoorbeeld met etiketten en keurmerken op hun producten) en mogelijk kunnen we van hen leren.

2. Kennis blijven uitwisselen: wat doen de ketenpartners? De keten is erg gefragmenteerd, en dat maakt het lastig. Men weet vaak niet van elkaar wat men onderneemt.

3. Verder praten met expertteams over dit soort thema's vanuit het oogpunt van duurzaamheid en transparantie.

Via onderstaande link kunt u het volledige verslag downloaden van de Expertmeeting Ketenefficiency - deelsessie Papier - Supply chain of the future.

Downloads

Verslag Expertmeeting Ketenefficiency - deelsessie Supply Chain of the future - Rotterdam 28 november 2008