Gemeente Dongen

Vrijwilligersprijzen 2008 uitgereikt

Jannemieke Verhagen en de Wereldwinkel Dongen zijn de trotse winnaars van de Vrijwilligersprijzen van de gemeente Dongen. Onder luid applaus ontvingen zij een 'persoonlijk' getint schilderij van de hand van kunstenaar Jelle Jouwsma. Burgemeester Simone Dirven-van Aalst deelde de prijzen uit tijdens de zeer drukbezochte nieuwaarsreceptie op maandag 5 januari in het gemeentehuis en kreeg daarbij hulp van de leden van de jeugdgemeenteraad.

Wethouder Piet Panis lichtte toe waarom juist Jannemieke Verhagen in de categorie Personen met de hoofdprijs naar huis mocht gaan. "Met haar 24 jaar is Jannemieke al vele jaren actief als vrijwilliger binnen de gemeenschap van s Gravenmoer. Zo is ze secretaris van het Oranjecomité s Gravenmoer en bestuurslid van de Heemkundekring Des Graven Moer. Enkele jaren geleden heeft ze daarvoor een tentoonstelling opgezet bij zorgboerderij Ora et Labora. Jannemieke is verder sinds 2003 betrokken bij de kindernevendienst van de Gereformeerde kerk s Gravenmoer en organiseert en begeleidt activiteiten voor de jeugdclub van deze kerk, zoals het jaarlijkse kamp en de kinderbijbelclub. Binnen TC De Wiel is zij kartrekster van het jeugdtennis. Verder mag niet ongenoemd blijven, dat zij afgelopen zomer drie weken gewerkt heeft als vrijwilligster in Oeganda. Voor de organisatie Children Sure House gaf ze les op een school voor aidswezen. En om niet met lege handen aan te komen, organiseerde Jannemieke diverse sponsoracties. Kortom, Jannemieke verdient met recht de Vrijwilligersprijs in de categorie Personen."

Wereldwinkel Dongen
Tot grote vreugde van de circa 45 betrokken vrijwilligers viel de Wereldwinkel in de prijzen in de categorie Organisaties. Piet Panis: "Samen vormen zij een team, dat probeert de mens in de derde wereld een goed bestaan te garanderen. De Wereldwinkel Dongen mag zich dankzij het werk van deze vrijwilligers rekenen tot een professionele winkel. De Wereldwinkel bestaat in Dongen al twintig jaar: in 1988 werd begonnen in een klein zaaltje in De Cammeleur. Van 1989 tot 2002 was de winkel gevestigd aan de Tramstraat 66rood, naast de benzinepomp en in september 2002 verhuisde de Wereldwinkel naar een prachtige ruimte aan het Looiersplein. De omzet steeg gestaag en vraagt op dit moment een constante bezetting van tenminste twee medewerkers. De gemeente heeft de Wereldwinkel altijd een warm hart toegedragen. De winkel draait inmiddels zo goed, dat sinds 2008 geen gemeentelijke subsidie meer nodig is."

De andere genomineerden voor de Vrijwilligersprijzen waren de heer Con Loomans, de heer Han Groenendaal, Stichting Dorpsfeest Klein-Dongen-Vaart en de Vereniging Indië Militairen.