Voedsel en Waren Autoriteit

Attractietoestellen na het verlopen van de overgangstermijn op 27 maart 2007


06 januari 2009 - nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft van juni 2007 tot juni 2008 700 kermisattracties gecontroleerd op het aanwezig zijn van een certificaat van goedkeuring. De resultaten van dit onderzoek worden vandaag op de website van de VWA gepubliceerd.

Meer informatie

Attractietoestellen na het verlopen van de overgangstermijn op 27 maart 2007

Attractietoestellen
na het verlopen van de overgangstermijn op 27 maart 2007 Factsheet
Voedsel en Waren Autoriteit
Afdeling Signalering en Ontwikkeling
Regio Zuidwest
(Deel)projectnummer: ZW07201/ ZW08201
Thema: Attractie en Speeltoestellen
2/4

1. Inleiding
De overgangstermijn van het WAS voor attractietoestellen van voor 1997 eindigde op 27 maart 2007. Exploitanten van attractietoestellen hebben met deze overgangstermijn 10 jaar de tijd gekregen om te investeren in de veiligheid van hun attractietoestellen. Na 10 jaar, dus met ingang van 27 maart 2007, moet ieder toestel voorzien zijn van een certificaat van goedkeuring. Ook eigenaren met attractietoestellen van voor 1997 moeten dan aan de jaarlijkse keuringsplicht voldoen. Er bleek veel onduidelijkheid en daardoor onrust te zijn over de onderdelen die deel uitmaken van de keuring en de wijze waarop de VWA zou handhaven. Het toezicht op de attractietoestellen heeft de afgelopen jaren dan ook in het teken gestaan van de voorbereiding op de beëindiging van de overgangstermijn en de implementatie van de nieuwe wettelijke situatie. Inmiddels is het ruim een jaar na 27 maart 2007. Onderzocht is hoe succesvol deze implementatie tot nu toe is verlopen, en welk percentage attractietoestellen nu voldoet aan de keuringsplicht.

2. Doelstelling
Doelstelling was een soepele overgang van de oude naar de nieuwe situatie na 27 maart 2007, en een eenduidig optreden van de AKI's en VWA handhaving hierin.
3. Werkwijze
Het toezien op de naleving van de keuringsplicht was in 2007 en 2008 een belangrijk speerpunt van de inspecties door de VWA. Hiervoor zijn steekproefsgewijs inspecties uitgevoerd op kermissen, met naar schatting een jaarlijkse pakkans van 30%. Er is gewerkt volgens het principe "maximaal 1 inspectie per toestel per jaar".
Om het verlopen van de overgangstermijn soepel te laten verlopen is veel overleg gepleegd met AKI's en bonden en is een eenduidig handhavingsbeleid opgesteld. Om de keuringsplicht te bevorderen zijn gemeenten gestimuleerd om bij het organiseren van een kermis te vragen om een kopie van het certificaat van goedkeuring.

4. Resultaten
De overgangstermijn is verlopen; zijn nu alle toestellen voorzien van een certificaat van goedkeuring? In 2007 was van de 459 geïnspecteerde toestellen 69% voorzien van een certificaat van goedkeuring, en 31% dus niet. De opgegeven redenen van exploitanten voor het niet hebben van een certificaat van goedkeuring zijn weergegeven in onderstaand figuur. 3/4
Inspectieresultaten 2007
69% voorzien van een certificaat van
goedkeuring
9% keuring niet aangevraagd
10% keuring wel aangevraagd, nog
niet uitgevoerd
12% keuring loopt nog
In veel gevallen was de keuring al wel aangevraagd, maar bleek er sprake van 'openstaande punten'. Dit kon bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat de AKI de keuring nog niet administratief verwerkt had. Ook kwam het voor dat de exploitant nog niet alle benodigde documenten voor een keuring had aangeleverd. In feite betekent dit dat er geen keuring zou kunnen plaatsvinden. De exploitanten die niet konden aantonen dat hun toestel was goedgekeurd, ontvingen een beschikking met aankondiging verzegeling, met een termijn van 4 tot 8 weken. Verzegeling van het toestel volgde wanneer bij een herinspectie bleek dat het toestel nog niet was voorzien van een certificaat van goedkeuring. Dit is in 2007 één keer gebeurd.
Om te zien of er dit jaar al een verbetering in de naleving van de keuringsplicht is, zijn ook de inspecties van 2008 geanalyseerd. In 2008 zijn er tot nu toe 242 attracties geïnspecteerd, waarvan er 83% bleek te zijn voorzien van een certificaat van goedkeuring. Zie onderstaand figuur. Inspectieresultaten 2008
83% voorzien van een certificaat
van goedkeuring

1% keuring niet aangevraagd
8% keuring wel aangevraagd,
nog niet uitgevoerd
8% keuring loopt nog
4/4

5. Conclusies
Het project had ten doel een soepele overgang van de oude naar de nieuwe situatie na 27 maart 2007, en een eenduidig optreden van de AKI's en VWA Handhaving. In 2007 bleek 9% van de exploitanten hun toestel nog niet ter keuring had aangeboden. Daarnaast bleken er wat achterstanden te zijn in de afhandeling van de keuringen, waardoor niet meer dan 69% van de toestellen voorzien was van een certificaat van goedkeuring.
In 2008 ligt de nadruk van het toezicht op exploitanten en keurende instanties, op een goede afhandeling van de keuringen. Een goed afhandeling betekent: het tijdig keuren, het tijdig en duidelijk geven van de uitslag, en het opvolging geven aan de keuringsresultaten. De resultaten tot nu toe laten duidelijk zien dat er verbetering is opgetreden. Inmiddels is 83% van de toestellen voorzien van een certificaat van goedkeuring, en heeft slechts 1% van de exploitanten nog geen keuring aangevraagd.