Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


06 jan 2009

Politie ziet grote rol voor burgers bij opsporing

Burgers moeten vaker en sneller het alarmnummer bellen, want de pakkans stijgt als meer mensen de politie bellen stelt de Utrechtse korpschef Stoffel Heijsman in zijn nieuwjaarstoespraak.

Slechts één op de negen waargenomen misdrijven wordt in Utrecht binnen enkele seconden gemeld via 112. Het Utrechtse korps wil dit percentage in 2011 verdubbelen en hiermee de `heterdaadkracht' van de politie vergroten met als doel meer boeven te vangen. Dit vergt een intensieve samenwerking tussen de burgers en de politie, waarbij de burgers als `ogen en oren' van de maatschappij functioneren en verdachte situaties en heterdaad delicten direct melden bij 112. De politie moet vervolgens direct en effectief reageren op de meldingen van de burgers met als doel de dader `op heterdaad' aan te houden.

Veroordeeldengezocht.nl
De Amsterdamse korpschef Bernard Welten doet een beroep op burgers bij opsporing van veroordeelden. Tijdens zijn nieuwsjaarstoespraak introduceert hij de website www.veroordeeldengezocht.nl, die in samenwerking met het Openbaar Ministerie tot stand is gekomen. Op de website staan foto's en persoonsgegevens van veroordeelden die zich aan hun celstraf onttrekken. Het Openbaar Ministerie moet toestemming geven voor het vermelden van veroordeelden op de website. Op dit moment staan er 42 veroordeelden op. Korpschef Welten wil dit aantal fors uitbreiden de komende tijd.

Het de bedoeling dat de websitebezoeker die een van de personen op de foto's herkent, de politie informeert en niet zelf achter hem of haar aangaat. Zodra een van de gezochten is aangehouden, wordt zijn of haar foto van de site afgehaald. Het gaat in eerste instantie om een pilot. Als deze succesvol is, zal de site landelijk worden uitgerold.