NVZ Vereniging van Ziekenhuizen


NVZ deelt mening NZa omtrent gunstige prijsontwikkelingen

De NVZ deelt de mening van Nederlandse Zorgautoriteit dat er positieve ontwikkelingen zichtbaar zijn wat betreft de prijsontwikkeling in de ziekenhuiszorg. Het positieve beeld betreft niet alleen de prijzen; er is lokaal ook steeds meer sprake van maatwerk, gerichte contractering en co-makership tussen ziekenhuizen en verzekeraars. Ook op die manier komt invoering van het B-segment de patiënt dus ten goede.

De kapitaallastenproblematiek en de schoning maakten de start van de onderhandelingen er in 2008 niet eenvoudiger op. Daardoor heeft het wat langer geduurd voordat ruim drie kwart van de onderhandelingen was afgerond (de stand per 1 oktober 2008 was 77%). Die onderhandelingen resulteerden uiteindelijk in een beeld dat in het voordeel van vrije prijsvorming spreekt. De prijzen van de behandelingen waarvan de vaste prijzen voor het eerst, in 2006, zijn losgelaten, zijn dit jaar met
1,3 procent gedaald. Het deel van de behandelingen waarover dit jaar voor het eerst kon worden onderhandeld, werd 1,9 procent duurder. Dat werd op basis van het eerder geliberaliseerde deel van de ziekenhuiszorg verwacht.

In de rapportage keek de NZa ook naar de ontwikkeling per regio. Het verschil tussen het hoogste en laagste prijsniveau in 2008 bedraagt tussen de regio's maximaal 2,8%. Daarbij valt op dat de regio's Noord en Oost sinds 2005 hogere prijzen kennen dan West en Zuid. Een verklaring hiervoor kan zijn dat in deze regio's minder ziekenhuizen en ZBC's zijn.

Kwaliteit en doelmatigheid
De onderhandelingen in het B-segment stimuleren ziekenhuizen om doelmatig te werken en een hoge kwaliteit te leveren. Steeds meer verschijnen er `one-stop-shops' en zorgpaden (`straten') wat leidt tot hogere kwaliteit, hogere doelmatigheid en lagere prijzen. Als een ziekenhuis of een specialisme echt ergens goed in is, dan is de verzekeraar ook bereid te bekijken waarom dat zo is én bereid daar meer voor te betalen. Om kwaliteit lonend te maken is wel een bepaald volume nodig. Vandaar dat het B-segment voldoende omvang moet krijgen. De recente uitbreiding naar 34% is een flinke stap in de goede richting.

2009
De NVZ hoopt dat de ziekenhuizen en de zorgverzekeraars hun onderhandelingen voor 2009 voortvarend en spoedig afronden, zodat VWS en de Tweede Kamer in mei 2009 een goed en afgewogen besluit kunnen nemen op basis van de adviezen van de NZa over uitbreiding. Ook denkt de NVZ dat de kwaliteit nog nadrukkelijker in de onderhandelingen wordt betrokken. Verder gaat de NVZ ervan uit dat de gemaakte afspraken over de manier waarop de technische problemen (schoningsprijzen en kapitaallasten) kunnen worden getackeld, voldoende garantie bieden voor een snelle en goede afronding van de onderhandelingen voor 2009.