Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - dinsdag 6 januari 2009

Amersfoort verbetert veiligheid en toegankelijkheid markten

De gemeente Amersfoort wil de veiligheid en toegankelijkheid van de markten vergroten. Om dat te bereiken wordt onder meer de bestaande marktverordening uit 2005 vervangen door een nieuwe regeling waarin meer aandacht is voor deze onderwerpen. Eind december heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met de nieuwe verordening. De raad neemt er begin 2009 een besluit over.

Om de Amersfoortse markten aantrekkelijker te maken en te houden dient de toegankelijkheid verbeterd te worden. Zo zijn enkele locaties slecht bereikbaar voor hulpdiensten als ambulance en brandweer en zijn niet alle paden goed doorgankelijk voor het publiek. Ook voldoet de bestaande opstelling van de zaterdagmarkt op de Hof niet aan de geldende veiligheidseisen en is er op een deel van de zaterdagmarkt sprake van leegstand.

Leegstand voorkomen
Aan de nieuwe verordening, die is gebaseerd op een door de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) ontwikkelde nieuwe Marktverordening, zijn daarom regels toegevoegd over de breedte van de paden. Ook is het reglement over de afwezigheid van marktkooplieden aangescherpt. Deze mogen alleen met uitdrukkelijke toestemming van de marktmeester afwezig zijn, wat onnodige leegstand van kramen moet voorkomen.

Duidelijkheid voor alle partijen
Wethouder Gert Boeve is ingenomen met de nieuwe verordening. 'Bij een binnenstad als die van Amersfoort hoort een bruisende markt. Dat betekent dat we als stad moeten zorgen voor een goed aanbod, geen lege plekken en een voor iedereen toegankelijk marktterrein. Daarom is aan deze verordening een marktreglement toegevoegd waarmee voor alle partijen duidelijkheid ontstaat. Nu is het voor marktkooplieden nog makkelijk om bijvoorbeeld bij slecht weer weg te blijven. In het nieuwe reglement hebben we een aanwezigheidsverplichting toegevoegd wat inhoudt dat men alleen mag wegblijven als er sprake is van bijzondere omstandigheden. Ook wordt de mogelijkheid tot inname van een standplaats vergemakkelijkt. Leegstand is namelijk funest voor de markt.'

Noot voor de redactie,