Ingezonden persbericht


persbericht

7 januari 2009

Museum koopt schilderij Max Beckmann
Wervingsactie succesvol

Te zien vanaf 17 januari 2009

Museum Boijmans Van Beuningen is zeer verheugd met de nieuwste aankoop: een monumentaal familieportret geschilderd door Max Beckmann. Dit expressionistische schilderij uit 1944 vormt een prachtige aanvulling op de reeds aanwezige verzameling klassiek modernen. De museumcollectie bevat al een aantal prenten, maar nog geen schilderij van Max Beckmann deze kunstenaar. Het museum verwerft het portret van de familie Lütjens uit particulier bezit. Voor financiering van deze aankoop startte het museum begin 2008 een wervingsactie. De steun van grote cultuurfondsen, sponsoren en particulieren is onmisbaar om een dergelijk bijzonder en kostbaar kunstwerk te kunnen verwerven.

Het familieportret van de beroemde Duitse schilder Max Beckmann ontstond in 1944 in Amsterdam. Toen in 1937 Beckmanns werk in Duitsland door de nazi's tot `entartet' werd verklaard, vluchtte Beckmann naar Nederland. Hij leidde er een geïsoleerd, maar ook zeer productief leven. Beckmann vond tijdens de oorlog een aantal malen onderdak bij de kunsthandelaar Helmuth Lütjens en gaf hem regelmatig doeken in bewaring. Deze band resulteerde onder andere in het schilderen van het familieportret van Lütjens samen met zijn vrouw Nelly en hun dochtertje Annemarie. Lütjens was zo onder de indruk van het resultaat dat hij het doek voor zijn privé-collectie aankocht. Het monumentale portret behoort tot de weinige doeken uit Beckmanns exil-periode 1937- 1947 die nog in Nederland aanwezig zijn. Het familieportret was in 2007 te zien in de grote overzichtstentoonstelling van werken van Max Beckmann uit deze jaren in het Van Gogh Museum te Amsterdam en in München.

Een unieke constructie
De aankoop is in eerste instantie te danken aan de wens van de erven dit schilderij van Beckmann voor Nederland te behouden. De familie Lütjens heeft Museum Boijmans Van Beuningen als vaste standplaats is gekozen. Het schilderij wordt gemeenschappelijk eigendom van Gemeente Rotterdam en het Rijk, een unieke constructie. Met het toegekende beroep op de successieregeling en een royaal gebaar van de erven, kwam het schilderij in financiële zin binnen bereik. De financiering werd vervolgens mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Vereniging Rembrandt. Deze kon worden verhoogd dankzij een gift van Marlene Dumas, speciaal bedoeld om via en met de Vereniging Rembrandt een werk van Beckmann voor Nederland aan te kopen. Ook het Nationaal Fonds Kunstbezit, de BankGiro Loterij, het VSBfonds, de Mondriaan Stichting, de Stichting Bevordering van Volkskracht, de G.Ph. Verhagen-Stichting en de Familiestichting Nolst Trenité droegen bij aan de verwerving.

Officiële overdracht
De officiële overdacht van het familieportret vindt aanstaande zaterdag 10 januari 2009 plaatst. Burgemeester Aboutaleb neemt het schilderij in ontvangst dat wordt opgenomen in de kunstcollectie van de Gemeente Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. De aanwinst is te zien vanaf 17 januari in de nieuwe collectiepresentatie De Collectie Twee, de jubileumtentoonstelling die het honderdzestigjarig bestaan van het museum markeert.



Ingezonden persbericht