Ongeveer een derde van werk uitgeverijen wordt gedaan door freelancers


Onderzoek Arts Mediaproducties naar uitbesteden aan freelancers

GEHEEL NEDERLAND, 20090106 -- Uit marktonderzoek in opdracht van freelancer-intermediair Arts Mediaproducties blijkt dat uitgeverijen die freelancers inhuren, gemiddeld voor 29% hun werkzaamheden op het gebied van tekstschrijven en eindredactie uitbesteden. Vooral grotere uitgeverijen maken gebruik van freelancers. Aan het onderzoek werkten landelijk 1099 bedrijven mee. Meer dan de helft daarvan (54%) besteedt wel eens het schrijven van teksten uit. Vormgeving wordt ook vaak uitbesteedt (43%). Grotere uitgeverijen laten externe partijen ook wel eens teksten vertalen (34% en foto's bewerken (29%). Ongeveer 28% van de uitgevers besteedt het voeren van eindredactie wel eens uit en 22% het maken van folders, brochures, advertenties en handleidingen.

Minpunten freelancers
Naast de bekende voordelen van freelancers, werden nu ook de nadelen van het werken met freelancers onderzocht. Als grootste nadeel noemde 21% van de geënquêteerden dat freelancers de kwaliteit niet waarmaken. Andere ergernissen zijn het niet halen van deadlines (19%), slechte prijsafspraken (9%) en slechte bereikbaarheid en communicatie (7%). Twaalf procent van alle ondervraagden noemde nog andere knelpunten, zoals het proces dat men niet zelf onder controle heeft, dat freelancers niet bekend zijn met de materie, dat hun taalgebruik matig is, ze niet betrokken zijn bij de organisatie en dat men niet op ze kan rekenen. Het overgrote deel van deze uitgeverijen gaf aan weinig tijd te besteden aan het vinden van een geschikte freelancer en het regelen en managen van zaken rondom de taken van freelancers. Tien procent van de uitgeverijen die met freelancers werken, gaf aan interesse te hebben in een freelance intermediair, die het regelwerk overneemt. Zes procent heeft een vast netwerk van freelancers.

Concentratie uitgeverijen
Een ander interessant feit dat ook uit het onderzoek naar voren kwam was dat uitgeverijen geconcentreerd zijn in het midden en westen van Nederland. Van alle Nederlandse uitgeverijen is 31% gevestigd in de provincie Noord-Holland, 15% in Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Brabant (13%), Utrecht (12%) en Gelderland (10). De overige 19% is gevestigd in de rest van Nederland, waarvan slechts 1% in Zeeland en Drenthe.

Aanbevelingen voor bedrijven
Werkt uw bedrijf ook wel eens met freelancers? Dan doet Arts Mediaproducties op basis van dit onderzoek de volgende aanbevelingen: neem een veilige marge tussen uw deadline en die van de freelancer, zoek een freelancer met relevante kennis en ervaring en laat afspraken schriftelijk bevestigen met een zorgvuldige omschrijving van de inhoud van de opdracht, de prijs en de tijdlijn. Wilt u zo weinig mogelijk tijd besteden aan de zoektocht naar geschikte freelancers? Overweeg dan eens een freelance intermediair in te schakelen.





Arts Mediaproducties