Gemeente Lingewaard


Voor de vrijwilligersgroepverkiezing van het jaar 2008, zijn 8 vrijwilligersgroepen voorgedragen voor nominatie. Uit deze groepen heeft de selectiecommissie drie groepen genomineerd voor een prijs. En de prijswinnaars zijn:


1^e prijs
De 22 vrijwilligers van t Koelhuis maken het al vele jaren mogelijk (sommigen al sinds 1978) dat diverse sportverenigingen hun activiteiten kunnen organiseren in deze accommodatie. Gemiddeld maken tussen de 400 à 600 mensen gebruik van t Koelhuis. Door de inzet van deze groep vrijwilligers kan een groot aantal mensen uit Lingewaard hun sport beoefenen en draagt t Koelhuis als ontmoetingsplaats bij aan de leefbaarheid in onze gemeente.

Stichting het Koelhuis

Onderschrift: Stichting 'Koelhuis


2^e prijs
De 50 vrijwilligers van de Wereldwinkel vormen een grote vrijwilligersgroep die niet alleen betrokken is bij de Lingewaardse samenleving, maar ook bij mensen elders in de wereld die vaak in moeilijke omstandigheden moeten leven. Naast het runnen van de Wereldwinkel, verzorgen de vrijwilligers diverse activiteiten voor groepen mensen en verenigingen in Lingewaard. Deze activiteiten dragen niet alleen bij aan bewustwording over ontwikkelingssamenwerking, maar ook aan de onderlinge verbondenheid tussen mensen in Lingewaard. In 2008 hebben de vrijwilligers bovendien een in het oog springende activiteit georganiseerd, namelijk een fotografieworkshop voor leerlingen van het OBC-junior college in Bemmel, verzorgd door jonge Peruaanse fotografen die in een sloppenwijk zijn opgegroeid.

Stichting de Wereldwinkel

Onderschrift: Stichting de Wereldwinkel


3^e prijs
De 31 vrijwilligers van Stichting De Klup Overbetuwe verzorgen 40 vrijdagavonden per jaar een soosavond in De Brink in Huissen voor 75 mensen met een verstandelijke handicap uit de hele Oost Betuwe (dus breder dan alleen Lingewaard). Deze activiteit wordt volledig door vrijwilligers verzorgd, van het ophalen en wegbrengen van de bezoekers tot aan de organisatie van activiteiten en het inkopen van de materialen en versnaperingen. Naast de soosavonden organiseren zij ook speciale thema-avonden, een jaarlijkse sportdag en een jaarlijkse vakantieweek in samenwerking met De Klup Arnhem. Veel vrijwilligers zijn al vanaf het begin (sinds 1976) actief. Het werk vereist veel kennis en inlevingsvermogen vanwege de vaak meervoudige handicaps van de bezoekers. Hoewel een deel van de doelgroep en vrijwilligers van buiten Lingewaard komt, wil de jury deze groep voordragen voor de derde prijs vanwege de intensieve aard van de activiteit.

Stichting Wereldwinkel

Onderschrift: Stichting De Klup