Gemeente Apeldoorn

D66 stelt vragen aan College Apeldoorn over de recessie

De gemeenteraadsfractie van D66 in Apeldoorn heeft vragen gesteld aan het College over de invloed van de voorspelde recessie op de begroting van de gemeente Apeldoorn. Onlangs verscheen in het Financieel Dagblad een artikel over een brief verstuurd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In deze brief word gesproken over de nadelige gevolgen die de economische neergang mogelijk gaat hebben voor Nederlandse gemeenten.

Volgens de brief zullen gemeenten circa 1% minder inkomsten krijgen. Dit is opmerkelijk, want de laatste jaren stegen deze juist steeds met 4%. Verder zal vanwege de recessie de werkloosheid stijgen, waardoor de uitgaven aan bijstand omhoog zullen gaan. Volgens de VNG zal de situatie druk uitoefenen op de financiën van veel gemeenten.

D66 is naar aanleiding hiervan overgegaan tot het stellen van schriftelijke vragen. Onduidelijk is immers wat de impact van de situatie op de Apeldoornse gemeentefinanciën zullen zijn. "We zouden graag een duidelijk beeld krijgen van de situatie ", aldus Paula Donswijk-Bot, fractievoorzitter voor D66, "Op het moment is nog niet zichtbaar wat de gevolgen van de neergang voor de toekomst zullen zijn. We weten niet of de economie weer op zal leven, of juist nog verder weg zal zakken. Als toekomstgerichte partij vindt D66 het belangrijk om helder te krijgen hoe de financiële situatie er voor de apeldoornse burger uit komt te zien."

Naast het creëren van een duidelijk beeld vraagt D66 het College om haar opinie als het gaat om het treffen van maatregelen. "In het bestuursakkoord is duidelijk weergegeven dat de lasten van de Apeldoornse burgers niet zullen stijgen. De vraag is nu dus hoe het College van plan is om deze financiële tegenvaller dan wel aan te pakken", aldus Donswijk-Bot, "Ook daarin hopen wij op deze wijze duidelijkheid te scheppen."

Einde persbericht

Mocht u naar aanleiding van dit persbericht nog vragen hebben, dan kunt u terecht bij Paula Donswijk-Bot, fractievoorzitter voor D66 Apeldoorn. Zij is bereikbaar via 055-5222160.


---- --
Schriftelijke vragen van de D66 fractie aan het college van B&W op grond van artikel 34 van het Reglement van Orde inzake het begrotingsbeleid in recessietijd voor de gemeente Apeldoorn.

Apeldoorn, 3 januari 2008,

Geacht College,

In een artikel in het Financieel Dagblad van 3 januari jongstleden wordt gesproken over een brief die onlangs door de VNG aan haar leden is verstuurd. De strekking: de mogelijke gevolgen voor gemeenten van de te verwachten recessie.

In zowel het artikel als de brief wordt gesteld dat gemeenten waarschijnlijk geconfronteerd gaan worden met een inkomstendaling van 1%, terwijl deze inkomsten de laatste jaren juist sterk gestegen zijn (4% op jaarbasis). Door de aan de crisis gerelateerde stijgende werkloosheid zullen ook de uitgaven aan bijstandverstrekking stijgen. Banken zijn volgens het artikel niet bereid om het voordeel dat zij uit de Europees verlaagde rente krijgen, door te berekenen aan de burger en gemeenten.

Het dalen van de gemeentelijke inkomsten komt voor een deel doordat het accres (groei gemeentefonds) gekoppeld is aan de groei van de rijksuitgaven. Omdat het kabinet niet verplicht is om bij tegenvallende inkomsten de uitgaven te verlagen, zullen deze waarschijnlijk gelijk blijven. De VNG-brief zegt hierover het volgende:

Gezien de huidige ontwikkelingen en het beeld dat in het Financieel Dagblad geschetst wordt, is de vraag wat de gevolgen zullen zijn voor Apeldoorn in het licht van het door de coalitiepartijen gesloten bestuursakkoord.

Het College geeft daarin aan niet voornemens te zijn eventuele tekorten op de Apeldoornse burger te verhalen. De begroting komt door de bovengenoemde ontwikkelingen echter wel degelijk onder druk te staan. Daarnaast is nog onoverzichtelijk of, en indien van toepassing in welke mate, de gemeentelijke financiën door de crisis beïnvloed worden. D66 Apeldoorn vraagt zich af hoe het College tegenover de huidige problematiek staat en stelt haar daarom de volgende vragen;

1. Is het beeld dat de VNG-brief schetst volgens het College ook op Apeldoorn van toepassing? a. Zo ja, wat zullen dan de gevolgen zijn voor de begroting? b. Zo nee, wat plaatst Apeldoorn dan in deze uitzonderingspositie?

2. Acht het College het wenselijk maatregelen te treffen, in welke zin dan ook, indien Apeldoorn geconfronteerd gaat worden met bovengenoemde financiële tegenvallers? a. Zo ja, wat zouden dan de voorstellen zijn? i. Wat zijn hiervan de gevolgen voor de Apeldoornse burger, zowel op gebied van lasten als op het gebied van voorzieningen? b. Zo nee, waarom niet?

Paula Donswijk-Bot
D66 Apeldoorn


-----------------------
Brief VNG: http://www.vng.nl/Documenten/vngdocumenten/2008_lbr/Ledenbrief_ECGF-U200802225.pdf Bestuursakkoord: http://www.apeldoorn.nl/data/TER/docs/politiek/b_en_w/bestuursakkoord_2006.pdf


-----------------------
Brief VNG, pagina 2&3
Verwachting 2009:
Dit betekent dat naar verwachting de uitgavenkaders van de rijksbegroting in 2009 niet zullen wijzigen. Betekent dit ook dat de groei van het gemeentefonds ook ongewijzigd blijft? Nee. De uitgavenkaders van de rijksbegroting zijn reële kaders. Deze worden aangepast aan de ontwikkeling van de lonen en prijzen. Dat gebeurt op twee momenten. De eerste keer bij Prinsjesdag voorafgaand aan de het begrotingsjaar en de tweede keer bij de Voorjaarsnota tijdens het begrotingsjaar. Voor de loon- en prijsontwikkeling hanteert het kabinet de prijsontwikkeling van het Bruto Binnenlands Product (pBBP). Bij Prinsjesdag was de pBBP voor 2009 3,58% (zie september-circulaire 2009, pagina 2). Het CPB raamt nu voor 2009 een pBBP van 1,75%.

Dat betekent dat de nominale uitgavenkaders van de rijksbegroting naar beneden worden bijgesteld. De nominale groei van de rijksbegroting wordt kleiner en dus de nominale groei van het gemeentefonds ook. Hoeveel? Gebaseerd op de huidige inzichten berekenen wij een daling van E 300 miljoen.

---- --