Nederlandse Politiebond


MINISTER TER HORST NEGEERT CAO-AFSPRAAK OVER AFLEGGING AMBTSEED

De NPB is zeer verbaasd over de melding van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) aan de Tweede Kamer dat politieambtenaren de ambtseed niet mogen afleggen op basis van een godsdienst naar keuze. In de politie-CAO 2001/2003 ondertekend door de toenmalige minster van BZK en de vier landelijke politiebonden is met zoveel woorden vastgelegd dat dat juist wel mag!

Op vragen van het SGP-Kamerlid Kees van der Staaij heeft minister Ter Horst geantwoord dat politieambtenaren uitsluitend de christelijke eed ('Zo waarlijk helpe mij God almachtig') of de neutrale eed ('Dat beloof ik') mogen afleggen. Dat zijn namelijk de twee mogelijkheden die zijn vastgelegd in het Besluit algemene rechtspositie politie (kortweg het Barp), om precies te zijn in artikel 9 lid 1 en lid 2.

Deze melding is niet te rijmen met de in de politie-CAO 2001/2003 vastgelegde afspraak dat politieambtenaren desgewenst ook mogen kiezen voor andere bewoordingen als ze vinden dat hun geloofs- of levensovertuiging daarom vraagt. Sterker nog: tijdens de onderhandelingen over deze CAO bleken zowel de werkgever als de bonden van mening dat een dergelijke gang van zaken eigenlijk al mogelijk was op basis van de toenmalige tekst van het Barp.

De letterlijke tekst van de CAO-afspraak luidt als volgt:

'Eedaflegging in tekst eigen geloof
Partijen zijn het erover eens dat op basis van de geldende regelgeving reeds de ruimte bestaat voor een beëdiging op grond van artikel 9 van het Barp waarbij de bekrachtiging door middel van het uitspreken van de woorden 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig!' of 'Dat beloof ik!' plaats kan maken voor een bekrachtiging overeenkomstig de godsdienstige verplichtingen van de betrokken ambtenaar.

De bekrachtiging dient te geschieden in de Nederlandse taal. Indien de godsdienstige gezindheid dit voorschrijft, kan daarna tevens een bevestiging daarvan plaatsvinden in de aan de godsdienstige gezindsheid specifiek verbonden taal. Het bevoegd gezag vraagt de ambtenaar of hij gebruik wil maken van de mogelijkheid van een dergelijke van de standaard afwijkende bekrachtiging.'

Aanpassing regelgeving
Om voor eens en altijd duidelijkheid te scheppen werd afgesproken aan artikel 9 van het Barp een nieuw, zevende lid toe te voegen. De tekst daarvan zit als bijlage bij de CAO en luidt:
'Degene ten overstaan van wie de eed of belofte wordt afgelegd verzoekt de betrokkene aan te geven op welke wijze hij de eed of belofte wenst te bekrachtigen, onder de mededeling dat bij de bekrachtiging kan worden afgeweken van de voorgeschreven formulering indien de geloofsplicht van de betrokkene daartoe noopt.'

Het is waar dat deze nieuwe bepaling uiteindelijk niet is opgenomen in het Barp, maar dat doet niets af aan de gesloten overeenkomst tussen de werkgever en de werknemers. Geheel in strijd daarmee meldt de minister de Tweede Kamer geruststellend dat de eed slechts 'in enkele gevallen' op de koran is afgelegd, als gevolg van een 'verkeerde uitleg van de wet'. In maart 2008 heeft de Raad van Hoofdcommissarissen echter besloten deze mogelijkheid af te schaffen, aldus de minister.

Alles bij elkaar roept dit een hoop vragen op. Is de minister zich niet bewust van het bestaan van de gemaakte afspraak in de politie-CAO 2001/2003 of doet ze met opzet alsof haar neus bloedt? Zij weet toch ook dat de Raad van Hoofdcommissarissen helemaal niet bevoegd is om een CAO-afspraak 'af te schaffen'? Waarom klampt zij zich ineens zo vast aan de letterlijke tekst van artikel 9 in het BARP? En hoe is zon krampachtige opstelling op dit punt te rijmen met haar streven naar een diverser samengesteld personeelsbstand bij de Nederlandse politie?

Allemaal vragen die de NPB de minister volgende week donderdag zal voorleggen tijdens het maandelijks arbeidsvoorwaardenoverleg tussen BZK en de politiebonden.

Gepubliceerd op 06 januari 2009 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2009.