Gemeente Heerlen

PERSBERICHT

Kunstwerk Hans Truijen siert café SCHUNCK-Glaspaleis Heerlen

Sinds een aantal weken wordt de wand van café SCHUNCK-Glaspaleis opgesierd door werk van kunstenaar Hans Truijen; een collagewand geïnspireerd op de negrospirituals, jazz en blues. De collagewand is een bruikleen van Mondriaan Zorggroep. Het werk was voorheen te zien in een ontmoetingsruimte van Psychiatrisch centrum Vijverdal Maastricht en prijkt nu na een renovatie in ieder geval het komend half jaar aan de wand van het SCHUNCK-café.

Hans Truijen ( Soerabaja, 1928 - Klimmen, 9 juli 2005) studeerde in 1955 Cum Laude af aan de Jan van Eyck Academie, waarna hij als kunstenaar diverse werken maakte. Bekend werk van Truijen is o.a. de beglazing van de kerk in Hulsberg (1959), de Pop-art ramen voor de St. Martinuskerk te Wijck-Maastricht (1968), een collagewand voor Invia-ziekenhuis Sittard (1969), een collagewand voor het GAK Maastricht (1973), schilderingen in de Romaanse Catharinakapel te Oud-Lemiers (1978) en het glas-in-lood raam van station Heerlen (1986).

Hans Truijen over de collage (Limburgs Dagblad, 4 september 1971): "Het is geïnspireerd op de negrospirituals, de Jazz en de Blues. Ik heb er vergeelde portretten uit de tijd van de opkomst van de Jazz uit New Orleans in verwerkt. Met een soort herfstig landschap ertussen. Een portret van Mahalia Jackson kijkt naar een portret van een blanke vrouw met heel grote ogen. Het is misschien ook iets apocalyptisch. Uit een wolk komt een portret van een trompettist in wie je dan Louis Armstrong kunt herkennen. Daarbij komt een grote clown die het publiek een hand toereikt. Het clowneske door het hele tafereel. Dat is misschien mijn figuur, de kunstenaar als voordanser. Je mag nu ook dat clown-idee eruit halen. De achtergrond is bijna grafisch door het gebruik van aluminium".

Meer informatie : www.marctruijen.nl
//////////////////
Informatie voor de pers:
Charlotte Berkhout / c.berkhout@heerlen.nl / 045-5772203