Ministerie van Defensie

DEFENSIE EVENEMENTENKALENDER

25 - DE NJAI, OERMOEDER VAN VELE INDO-EUROPEANEN

Wat: âDe njai, oermoeder van vele Indo-europeanenâ is het onderwerp van het nieuwe culturele programma, dat op zondag 25 januari 2009 vanaf 10.00 uur plaatsvindt in het reünie- en congrescentrum Kumpulan op het Arnhemse landgoed Bronbeek. De dag is gericht op mensen met belangstelling voor de historie en cultuur van het voormalige Nederlands-Indië en het huidige Indonesië. Een Indisch buffet en bezoek aan het museum Bronbeek zijn inbegrepen. Voorinschrijving is noodzakelijk. De bijeenkomst is de derde in de reeks culturele zondagen op Bronbeek in dit seizoen. De volgende zijn op 22 februari en 22 maart 2009.

Programma 25 januari:

1. âEen standbeeld voor de njaiâ
Schrijver/publicistReggie Baay gaatuitvoerig in op het belang van de njai in de koloniale samenleving van Nederlands-Indië én op haar belang voor de generaties Indische Nederlanders van nu. Hierbij bestrijkt hij ruim vier eeuwen koloniale geschiedenis. In haar eigen tijd werd de njai verguisd en later vergeten. Tegenwoordig staat zij in de belangstelling en vinden velen haar belangrijk. Baay publiceerde in mei 2008 zijn studie âDe njai. Het concubinaat in Nederlands-Indiëâ.

2. âDit sierlijke boeddhabeeldje. De contouren van de njai in de Indische literatuurâ
Peter van Zonneveld (Universiteit Leiden) gaat in op vragen naar het beeld van de njai. In de Indisch-Nederlandse letterkunde speelt de njai een opmerkelijke rol. Ze wordt geïdealiseerd, maar ook verguisd. Wat zijn de uitersten? Is ze een gewetenloos schepsel? Of toegewijd en liefdevol? Wat zijn de constanten? Welk beeld domineert? Zonneveld gaat in zijn lezing op deze vragen in, op zoek naar antwoorden. Bijzondere aandacht besteedt hij aan âNjai Sarinaâ (1941) van S. Franke, de roman waaraan de titel van de voordracht is ontleend.

3. âAan de rand van de tangsi. De njai en het KNIL rond 1900â Petra Groen (Universiteit Leiden en Nederlands Instituut voor Militaire Historie) schetst het kazerneleven binnen het KNIL in de jaren 1830-1914. Daarbij zal zij de positie van de vrouwen van KNIL-militairen in de tangsi diepgaander bespreken. Ook de felle discussie over het kazerneconcubinaat komt aan bod. Deze strijd leidde uiteindelijk tot het vertrek van de njai uit de kazernes van het KNIL.

4. Optreden door Wouter Muller.
De zanger Wouter Muller brengt drie gedichten over de njai ten gehore, die hij op muziek heeft gezet.

Organisatie
Stichting Klein Bronbeek en de Werkgroep Indisch Erfgoed Apeldoorn (www.indischerfgoedapeldoorn.nl) i.s.m. het Koninklijk Tehuis voor Oud-Militairen en Museum Bronbeek (www.bronbeek.nl).

Wanneer: zondag 25 januari 2009

Waar: Reünie- en Congrescentrum Kumpulan, Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Openingstijden: Ontvangst 10.00 uur, aanvang 11.00 uur, afsluiting 15.00 uur

Entreeprijs: Toegang incl. museumentree: ⬠10,- Donateurskorting 10 % is van toepassing indien bij inschrijving per post een kopie van het donauteursbewijs wordt meegezonden.

Meer informatie: Er is geen kaartverkoop ter plaatse. Inschrijven voor het dagprogramma à ⬠22,50 kan uitsluitend met een formulier, op aanvraag bij mw. N. Bosman per telefoon (026) 376 35 78 (maandag, dinsdag, donderdag) of
e-mail: kumpulan_bronbeek_evenementen@yahoo.com. Inschrijving kan tot 19 januari. Annuleren leidt niet tot teruggave. Er zijn 250 plaatsen beschikbaar.