Gemeente Rotterdam

PERSBERICHT

Rotterdam, 15 januari 2009

Gratis rondleidingen tentoonstelling Rotterdam de Zuiderlingen op zondag

De buitententoonstelling Rotterdam, de Zuiderlingen laat 155 foto's van groepen op Zuid zien. Om de verhalen achter de portretten te ontdekken kunnen bezoekers vanaf zondag 25 januari 2009 iedere zondag tot en met 15 februari deelnemen aan een gratis rondleiding. De tentoonstelling is nog tot en met die datum te bezichtigen aan Maashaven n.z., de wandel- en fietsroute op Katendrecht, vanaf metrostation Rijnhaven naar de ss Rotterdam.

Rondleiding

Ruim 4000 bewoners, werknemers en ondernemers die actief zijn op Zuid zijn verenigd in de groepsportretten. De groepen delen een woon- of werkplaats, een beroep, een hobby of een passie. Zij geven Zuid een gezicht. Maar wat is het verhaal achter het gezicht? Om hierop een antwoord te krijgen kunnen belangstellenden deelnemen aan een speciale rondleiding. De gratis rondleiding is -natuurlijk- buiten en wordt afgesloten met een heerlijk kopje warme chocolademelk. Reserveren is noodzakelijk. De rondleiding is op zondag 25 januari, 1, 8 en 15 februari, van 14.00 - 15.00 uur. Belangstellenden verzamelen zich bij het begin van de tentoonstelling (zijde metrostation Rijnhaven), meer informatie en reserveren: Projectburo Scheffers 06 11 360 660.

Tentoonstelling

Fotograaf Joop Reijngoud heeft het afgelopen jaar in opdracht van Pact op Zuid de 155 groepsportretten gemaakt. Linda Malherbe en Elke Scheffers zochten de groepen op Zuid. Het gaat bijvoorbeeld om de werknemers van Meneba, Quaker Oats en Ahoy, maar ook om de postbodes op Zuid, de politieagenten in de Beverwaard, de tienermoeders in de Tarwewijk en de jongeren die skaten in de Piekstraat. In Nederland is het nog nooit eerder voorgekomen dat op zo'n grote schaal bewoners en werkers van één stad werden geportretteerd.

Fotoboek

De foto's zijn ook gebundeld in een fotoboek, 272 pagina's, 24 x 33 cm full colour. Het boek is een uitgave van Onkruid & Roos, Rotterdam - ISBN 97899081060226 - en verkrijgbaar in boekhandels. Winkelprijs 19,95 euro.

Gemeentearchief

De portretten worden na afloop officieel opgenomen in de historische stadscollectie van het Gemeentearchief Rotterdam.


---

Noot voor de redactie,

Gemeente Rotterdam