Lepra de wereld uit is een utopie: 'Veel bereikt in leprabestrijding

20/01/2009 17:30

De Lepra Stichting

Amsterdam - In de afgelopen vijftien jaar is er veel vooruitgang geboekt in het terugdringen van het aantal leprapatiënten dat blijvend gehandicapt geraakt. Dit is mede het gevolg van het opleiden van duizenden artsen, verpleegkundigen, vroedvrouwen en andere gezondheidswerkers in ontwikkelingslanden in het vroegtijdig opsporen en goed behandelen van leprapatiënten.

Lepra blijft een moeilijk bestrijdbare ziekte. Na de besmetting kan het 2 tot 5 jaar of zelfs langer duren voordat bij een patiënt de gevolgen van lepra merkbaar worden. Al die jaren heeft deze patiënt anderen kunnen besmetten zonder dit te weten. Voorlichtingscampagnes over lepra in gebieden waar de ziekte voorkomt blijven zeer belangrijk om te bevorderen dat patiënten, die nog steeds worden gestigmatiseerd, zich voor behandeling melden. Voor het voorkomen van zenuwbeschadiging en uiteindelijk verminking is het van groot belang dat lepra zo vroeg mogelijk wordt ontdekt en behandeld.

In 2008 werden volgens de WHO ruim 212.000 nieuwe leprapatiënten in 118 landen geregistreerd.

Geschat wordt dat circa 2,5 miljoen (ex-)leprapatiënten verminkt door het leven gaan. Voor de meesten van hen is weinig aandacht. Vaak worden zij door hun omgeving geweerd.

Zondag 25 januari is het Wereldlepradag.

In 1954 werd deze dag voor het eerst georganiseerd om aandacht te vragen voor lepra. Zes jaar daarvoor was een nieuw geneesmiddel beschikbaar gekomen, dat een effectieve behandeling mogelijk maakte en daarmee een structurele bestrijding van deze gevreesde volksziekte. In de beginjaren moesten leprapatiënten jarenlang, vaak levenslang hun medicijnen slikken. Daardoor was het aantal geregistreerde patiënten in die tijd meer dan 14 miljoen. Dankzij de in 1985 ingevoerde verbeterde behandeling met een combinatie van medicijnen (Multi-Drug Therapy, MDT) konden patiënten na maximaal twee jaar van behandeling ontslagen worden. Toen de behandelduur verkort werd tot maximaal één jaar, nam het aantal geregistreerde patiënten nog verder af. Het aantal nieuwe patiënten neemt maar zeer geleidelijk af. Nog altijd worden dagelijks bijna 600 leprapatiënten ontdekt, onder wie veel kinderen. Om er voor te zorgen dat zij niet vergeten worden, organiseert de Leprastichting in Nederland ieder jaar op de laatste zondag van januari de Wereldlepradag. In verschillende gebieden wordt er deze week gecollecteerd.





http://www.lepra.nl