Holocaust Memorial Day / Nationale Auschwitz Herdenking

22/01/2009 10:11

Nederlands Auschwitz Comité

Holocaust Memorial Day - 2009 - Nationale Auschwitz Herdenking

Op zondag 25 januari 2009 vindt bij het Nationaal Auschwitz Monument in het Wertheimpark te Amsterdam de jaarlijkse Holocaust Memorial Day /Nationale Auschwitz Herdenking plaats ter herdenking van de volkerenmoord tijdens de Tweede Wereldoorlog op de Joden, Sinti en Roma, en alle andere groepen die door de Nazi's als ongewenst en minderwaardig werden beschouwd.

De herdenking vindt plaats in aanwezigheid van de voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer, staatssecretaris Bussemaker van VWS, de burgemeester van Amsterdam, ambassadeurs van België, Canada, Estland, Frankrijk, Hongarije, Israël, Litouwen, Oekraïne, Polen, Russische Federatie, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en hoge vertegenwoordigers van Duitsland, Oostenrijk en de Verenigde Staten van Amerika.

De burgemeester van Amsterdam, Job Cohen, Jacques Grishaver, voorzitter Nederlands Auschwitz Comité en studente Berthe Verdonck zullen toespraken houden. Rabbijn Sonny Herman zal het Jizkor en Kaddisj uitspreken en er is muziek van de Sinti en Roma. Hierna is er gelegenheid voor particulieren en organisaties hun kransen en bloemen te leggen bij het monument. In het kader van Holocaust Memorial Day zullen kransen worden gelegd door scholieren en studenten.

De herdenking begint om 11.00 uur met een Stille Tocht vanaf het Stadhuis.

Het programma van zondag 25 januari 2009:

10.00 uur: Verzamelen voor de Stille Tocht in de Boekmanzaal van het

Stadhuis in Amsterdam, via de hoofdingang aan de Amstelzijde

11.00 uur: Begin Stille Tocht naar het Wertheimpark

11.30 uur: Herdenking bij het Nationaal Auschwitz Monument

Sprekers: Job Cohen, burgemeester van Amsterdam

Jacques Grishaver, voorzitter N.A.C.

Berthe Verdonck, studente

Jizkor en Kaddisj door rabbijn Sonny Herman

Muziek door Sinti en Roma

12.10 uur: Einde herdenking





http://www.auschwitz.nl

http://www.auschwitz.nl