Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 14 januari 2009

Winterse erwtensoep en tropische apen
Apenheul en IVN Apeldoorn organiseren de 23e erwtensoeptocht

De traditionele Erwtensoeptocht, een samenwerking tussen IVN Apeldoorn - de vereniging voor natuur- en milieu educatie - en Apenheul, komt er weer aan! Zondag 25 januari start de winterse wandelroute door het Apeldoornse park Berg & Bos. De wandeling eindigt bij de entree van Apenheul, waar een heerlijke Hollandse erwtensoep wordt geserveerd. Apenheul is in de winter gesloten, maar voor deze speciale gelegenheid opent het apenpark eenmalig zijn poorten.

Winterse wandeling
Ieder jaar reizen duizenden wandelaars naar Apeldoorn af en trotseren het winterse weer. De combinatie van een winterse wandeling, 'koek en zopie' en een bezoek aan de apen van Apenheul blijkt elke keer weer een groot succes. Dit jaar start de Erwtensoeptocht tussen 13.00 uur en 14.00 uur bij de hoofdingang van het park Berg & Bos aan de J.C. Wilslaan. De zelfstandige wandelroute door het natuurpark is ongeveer zes kilometer lang met tussentijds een stempelpost.

Erwtensoep en chocolademelk
De deelnemende wandelaars eindigen hun route bij Apenheul, gelegen in park Berg & Bos. Daar kunnen zij nagenieten van de frisse wandeling onder het genot van een kom stevige erwtensoep of een heerlijke kop warme chocolademelk. Voor deze gelegenheid staat er maar liefst 400 liter erwtensoep klaar. De ervaring leert dat de pan tot op de bodem leeg gaat, dus liefhebbers moeten er op tijd bij zijn!

Winter in Apenheul
Wandelaars, maar ook niet-wandelaars, mogen op deze winterzondag een bezoek brengen aan de apen. Tussen 12.00 uur en 16.30 uur is Apenheul open voor belangstellenden tegen de speciale entreeprijs van ¤ 55,00. Kinderen onder de vier jaar mogen gratis naar binnen. De wandelaars die de apen willen bezoeken, zullen vroeg moeten starten. De kaartverkoop sluit om 15.30 uur.

Opbrengst voor natuurbescherming
De traditie dat iedereen Apenheul tijdens de Erwtensoeptocht tegen een gereduceerd tarief mag bezoeken, bestaat al enkele jaren. De opbrengst van deze bijzondere openstelling wordt besteed aan natuurbehoud en komt ten goede aan apen en hun natuurlijke leefomgeving! Dit jaar is er gekozen voor het project Club Ebobo. Club Ebobo is een educatief natuurbehoudprogramma in het Nouabalé-Ndoki National Park in het noorden van Congo. Door schoolkinderen les te geven over de bijzondere dieren en natuur in hun directe omgeving en het belang van natuurbehoud, wordt de kans dat ze in de toekomst zorgvuldiger om zullen gaan met hun omgeving aanzienlijk vergroot.


- - - einde bericht - - -